13.09.16

Ernest Urtasun considera “urgent” que la UE adopti mesures per conciliar la vida laboral i familiar

El Parlament aprova un informe liderat per una diputada dels Verds que demana que la Comissió Europea que proposi legislacions sobre la baixa de paternitat, per a la cura i la revisió de la directiva de maternitat”

El Parlament Europeu ha aprovat avui un informe liderat per la diputada dels Verds Tatjana Ždanoka que demana a la Comissió Europea que avanci en el principi d’ igualtat entre homes i dones. L’eurodiputat d’ICV, ponent a l’ombra de l’informe, ha recordat que “el paquet proposat és conseqüència de la retirada per part de la Comissió de l'ambiciosa proposta per revisar la Directiva de maternitat, que va estar bloquejada durantmés de 6 anys”. “La Directiva de maternitat és de 1992 i per això creiem que és urgent que la UE adopti mesures legislatives que s'adaptin a la realitat d'avui i que permetin d'una vegada per totes conciliar la vidapersonal i laboral tant de dones com d'homes sense que això signifiqui una discriminació laboral ni futures desavantatges en el salari, les pensions o el gaudi d'altres drets socials.

“Moltes de les mesures de conciliació existents estan encara basades en els estereotips de gènere i segueixen reforçant els patrons de desigualtat, induint i facilitant a les dones, més que els homes, a deixar la feina per cuidar elsseus fills o familiars”, ha explicat Urtasun, que ha posat com a exemple que durant el 2015 a Europa només el 10% dels pares van agafar com a mínim un dia de baixa parental, mentre que les dones van agafar el 97% de la baixadisponible per als dos progenitors. “Per això estem satisfets que l'informe demani a la Comissió que proposi legislacions sobre la baixa de paternitat, per a la cura i la revisió de la directiva de maternitat”, ha afegit.

Per a Urtasun, “ja va sent hora que la UE tingui unes directives, mesures i pràctiques de conciliació que trenquin amb la tradicional divisió sexual de les responsabilitats familiars i de la cura i busquin activament acabar amb lesdesigualtats i promoure canvis reals en la nostra societat”. “Com hem esmentat en l'informe, un bon equilibri de la vida laboral i personal porta beneficis per a l'economia i la societat en el seu conjunt, així que esperem i de formaurgent que la Comissió presenti aquestes mesures”, ha conclòs l’eurodiputat d’ICV.