04.04.16

Ernest Urtasun demana una “resposta immediata” de la UE davant de l’escàndol dels papers de Panamà

L’eurodiputat d’ICV assegura que les filtracions de la documentació del Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació demostren que la UE està fallant en la lluita contra l'evasió fiscal

Ernest Urtasun durant una intervenció al Parlament Europeu

Les filtracions dels papers de Panamà per part del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació, demostren que importants companyies i persones amb grans ingressos utilitzen empreses offshore per evitar el pagament d'impostos. Per això, Ernest Urtasun, ha demanat des del grup dels Verds/ALE “ una resposta immediata” a nivell de la UE: “necessitem urgentment un pla d’acció contra el blanqueig de capitals que ha d’incloure sancions als bancs que no cooperin ser part de la propera revisió de les normes de la UE contra el blanqueig de capitals”. “Aquest nou escàndol torna  a posar de manifest la necessitat de més transparència, a través dels registres públics tal i com el Parlament Europeu ha demanat”, ha assegurat.

En aquest sentit, Urtasun considera que cal una acció agressiva per posar fi a la utilització d'empreses fictícies per l’evasió d'impostos, encara que això per si sol no serà suficient. “Necessitem acabar amb el secret que envolta els paradisos fiscals, molts dels quals tenen vincles directes amb els països europeus”, ha situat l’eurodiputat ecosocialista, que també ha indicat que la introducció de retencions a compte sobre els fons transferits a l'estranger, on hi ha una manca d’informació completa, també seria un pas concret important que es podria prendre a nivell de la UE.

Per a Urtasun, les filtracions de Panamà demostren que fins ara només es té coneixement d'una petita part de les pràctiques d'evasió fiscal. Gairebé un any i mig després de l'escàndol Luxleaks, ha denunciat Urtasun, “seguim sense saber exactament l'abast real d’aquestes estafes fiscals tan generalitzades”. “Les autoritats i els responsables de les polítiques fiscals de la UE són conscients que persones físiques i jurídiques continuen evitant el pagament dels seus impostos, però no estan disposats a prendre les mesures necessàries per acabar amb aquesta injustícia”, ha criticat.

 Sobre les revelacions i les seves implicacions, l'eurodiputat dels Verds / ALE i membre del comitè espacial taxe Ernest Urtasun, ha afirmat: "és inacceptable que els representants públics participin en esquemes per eludir les seves responsabilitats fiscals”. “La casa reial torna a estar esquitxada en un cas de frau i el comissari Cañete torna a estar involucrat en un escàndol, així que intentarem que comparegui davant el comitè especial taxe”, ha avisat l’europarlamentari d’ICV, que també ha subratllat que les últimes revelacions també posen en relleu la necessitat de transformar la comissió especial del Parlament en una comissió d'investigació amb plens recursos i competències.