31.05.17

Ernest Urtasun exigeix a la Comissió Europea mesures concretes per avançar cap a una unió fiscal europea

L’eurodiputat del grup dels Verds/ALE espera que els Estats Membres “estiguin a l’altura i impulsin un acord per fer les reformes necessàries abans del final de la legislatura”

Ernest Urtasun en una intervenció durant el ple del Parlament Europeu

L’eurodiputat del grup dels Verds/ALE, Ernest Urtasun, ha exigit a la Comissió Europea que concreti quines seran les mesures que prendrà per tal d’avançar cap a una unió fiscal que acompanyi la unió monetària actual i les tradueixi en propostes legislatives. “Les propostes de futur sobre l’Eurozona van en la bona direcció, però exigim més ambició”, ha dit Urtasun, qui ha celebrat la publicació del full de ruta per l’aprofundiment de la Unió Econòmica i Monetària ja que considera que “obre un debat encertat, necessari i urgent”.

Per Urtasun, les propostes fetes per la Comissió avancen en sentit positiu i recullen elements fonamentals “per la construcció d’una Eurozona racional que pugui sobreviure a mig i llarg termini” ja que, creu, “l’euro no sobreviurà com a projecte polític si la unió monetària no va de la mà d’una unió fiscal amb elements de convergència econòmica i social”. Tot i això, ha lamentat que la proposta estableix un calendari massa llarg i que consagra unes normes fiscals pels Estats Membres que, ha dit, “la crisi ha demostrat ineficients i irracionals”.

“Hem d’anar més enllà en les propostes de democratització i control parlamentari dels organismes de govern de l’euro”, ha reclamat l’eurodiputat a la Comissió, alhora que ha demanat que aquesta concreti amb més detall quines seran les reformes dels tractats que es duran a terme.

Urtasun també ha volgut celebrar que les mesures descrites al document avancen en la línia del que s’ha reclamat des del grup Verd en els últims temps, com la creació d’un Tresor únic que permeti posar en marxa un instrument similar als eurobons. “Aquest Tresor pot contribuir a mutualitzar els riscos de la deute sobirana, reduint notablement el cost del finançament de la zona euro, a més de gestionar el pressupost comú de l’Eurozona”, ha dt. Sobre aquest pressupost, Urtasun explicava que “treballarem perquè no sigui una simple transferència de recursos ja existents als pressupostos europeus actuals”.

 

“La pilota ara està a la teulada dels Estats Membres”

Tot i celebrar els avenços de la Comissió, l’eurodiputat ha lamentat que algunes mesures de la proposta tenen un perfil intergovernamental i ha destacat que qui ha de donar resposta ara són els Estats Membres presentant una proposta amb diferents opcions per implementar-les entre 2019 i 2025. “La pilota ara està a la seva teulada, esperem que tots els Estats estiguin a l’alçada i impulsin un acord de màxims que permetin dur a terme les reformes necessàries abans del final de la legislatura”, ha dit Urtasun.

 

“Les reformes del funcionament de l’Eurogrup intenten trencar el seu funcionament opac i antidemocràtic”

L’eurodiputat també ha reconegut que les reformes del funcionament de l’Eurogrup signifiquen una passa endavant per “trencar amb el seu funcionament opac i antidemocràtic”, tot i que, creu, “caldrà avançar molt més en la democratització i l’escrutini de la política europea en matèria econòmica, reforçant el paper del Parlament Europeu com actor central de l’orientació política de les decisions econòmiques”.