30.04.14

Ernest Urtasun fa una crida a recuperar la sobirania popular per recuperar l'Europa dels drets

El candidat d'ICV-EUiA a les pròximes eleccions europees acusa CiU i PP de mentir quan diuen que estem sortint de la crisi i diu que les seves polítiques econòmiques han estat un "atemptat contra les classes populars"

El cap de llista d'ICV-EUiA a les properes eleccions al Parlament Europeu, Ernest Urtasun, ha ofert avui una conferència a les portes del 1er de Maig, Dia Internacional dels Treballadors, sota el títol ‘1 de maig o Troika', i des d'on ha aprofitat per fer una crida a recuperar la sobirania popular per tal de recuperar l'Europa dels drets socials. "La necessària recuperació d'una Europa dels drets ciutadans passa ineludiblement per recuperar la sobirania popular", ha assegurat Urtasun que ha insistit en què "sense sobirania ciutadana no hi ha alternativa econòmica possible". "Sense democràcia no hi ha progrés i sense un control ciutadà de l'entramat institucional d'Europa no tornarem a una economia social", ha avisat el cap de llista ecosocialista que ha reivindicat "l'Europa del Treball, herència de les conquestes del moviment obrer després d'anys i anys de lluita sindical".

 Durant la seva intervenció, Urtasun ha denunciat "l'autèntic assalt  del poder financer a les institucions europees", que les han posat al servei de la desregulació i dels atacs "més virulents" contra el benestar europeu en un procés "deconstituent" europeu. " Avui dia la UE s'ha convertit en una màquina de desmantellament de les conquestes dels treballadors i les treballadores", mentre "la Troica ha operat sense cap tipus de control democràtic" quan ha imposat la reforma de l'article 135 de la Constitució, el rescat bancari a canvi de les pensions o el desmantellament del dret laboral i la retallada dels subsidis d'atur.  

Davant de les polítiques imposades per la Troica, el cap de llista d'ICV-EUiA ha volgut deixar ben clar que hi ha una "alternativa" a l'"austericidi" que passa per recuperar el parlamentarisme europeu i nacional per davant de la tecnocràcia actual al servei dels mercats i dotar a la UE dels instruments necessaris per governar l'economia. Però per això, Urtasun ha volgut deixar ben cal que l'esquerra ha de treballar conjuntament per bastir un programa polític democràtic que vagi de la mà d'un programa polític per la igualtat. "Necessitem construir nous espais d'articulació polítics a escala europea que ens permetin bastir i desenvolupar aquesta alternativa i recuperar el control ciutadà de les decisions que es prenen, segrestat per el funcionament institucional actual de la UE", ha assegurat Urtasun.

En aquest sentit, el cap de llista d'ICV-EUiA ha advertit que "si d'aquí cinc anys tornem a un procés electoral europeu i seguim amb la família dels Verds i l'Esquerra Unitària dividides en dos grups, amb l'esquerra de la socialdemocràcia sense reaccionar, amb el sindicalisme encara no prou unit a escala europea i sense moviments socials prou consolidats a escala continental tindrem serioses dificultats per construir la alternativa". Per això, ha remarcat Urtasun, "una de les coses a les que vull dedicar temps si sóc escollit eurodiputat és a bastir nous instruments de lluita de l'esquerra europea i unificar-los". "Sense anar de la mà, no aconseguirem rellançar el projecte europeu, ni donar sortida al problema del deute il·legítim ni una reforma del banc central europeu que exerceixi realment com a tal", ha avisat Urtasun.

"El primer de maig hem d'explicar que l'austericidi no ens està portant al final de la crisi", ha avisat Urtasun que ha assegurat que "Ciu i PP menteixen quan diuen que estem al final del túnel".  "Les polítiques que van impulsar PSOE primer, PP i CiU son un autèntic atemptat contra les classes populars. El programa únic d'aquest tres partits ens ha portat al desastre", ha lamentat que els ha avisat que "no es pot estar amb els bancs i amb els aturats a la vegada. O es fan polítiques com les que he defensat avui per sortir de veritat de la crisi, o s'està amb els bancs. O democràcia o Troica", ha conclòs.