20.05.14

Ernest Urtasun fa una crida a tota la gent d'esquerres a votar el 25 de maig per garantir els drets de les classes treballadores

El candidat d’Iniciativa per Catalunya – Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) al Parlament Europeu, Ernest Urtasun, ha apel·lat a tota la gent d’esquerres a votar la formació ecosocialista a les eleccions del proper 25 de maig amb l’objectiu d’establir un veritable front de defensa dels drets dels treballadors i les treballadores. Urtasun ha convidat tothom a anar a votar, diumenge que ve, “perquè la gent treballadora és la que té més a perdre amb l’abstenció, i alhora la que més té a guanyar amb el vot. El vot és la nostra eina per aturar la dictadura dels mercats i per defensar els nostres drets”.

El candidat ecosocialista ha assenyalat que aquestes eleccions suposen un autèntic plebiscit sobre les retallades dels drets de tothom, un plebiscit entre la democràcia o la troika que han imposat Merkel, Rajoy i Mas, i que “ara és el moment d’aturar-los, abans de que no segueixin precaritzant el treball, reduint més els sous o liquidant el dret laboral”. En aquest sentit, el cap de llista de la coalició ha animat a votar ICV-EUiA com “la millor opció per defensar els drets socials i aturar la política classista de CiU i del PP”. Urtasun ha defensat la creació d’un pla que s’ocupi dels joves, “i els garanteixi que puguin estudiar i desenvolupar la seva formació sense obligar-los a sortir del país” i dels drets de les dones, com el dret a l’avortament o la directiva contra la violència de gènere.

Urtasun ha destacat que això només és possible amb un gir de les polítiques europees actuals que precisen “d’un nou marc fiscal i pressupostari de la UE que generi riquesa i treball, perquè el que tenim és un desastre, tot i que els seus impulsors fan discursos triomfalistes sobre l’economia i l’ocupació sense tenir en compte que hi ha gent que ha marxat perquè no tenia feina i molts altres que han deixat de buscar-ne”, en referència a les interpretacions que fan PP i CiU a Espanya i a Catalunya respectivament. El candidat d’ICV-EUiA ha acabat la seva intervenció recordant que “qui més ha fet pel dret a decidir hem estat nosaltres, amb els candidats Tsipras i Keller compromesos amb el dret a decidir dels catalans i les catalanes”.

La candidata gironina, i número 6 de la coalició, Eugènia Pascual, ha convidat els assistents a reflexionar sobre la idea d’Europa i el paper del Parlament Europeu: “abans creia en l’Europa de les persones, però he vist que l’eix es troba als poders financers, i per això proposem un programa complet, constructiu i que engresca, és una actitud proactiva per intentar sumar, col·laborant i construint, i també votant”. Pascual, que ha reclamat un procés constituent per a Europa, i que es promogui l’ocupació i no el pagament del deute, ha exigit que des d’Europa es faci un esforç per a la defensa de l’habitatge social i una normativa compartida sobre la dació en pagament.

Així mateix, a assenyalat el canvi climàtic com el factor clau que Europa ha d’afrontar, “volem que Europa tingui un paper important i es comprometi amb el medi ambient, amb la reducció d’emissions contaminants i es faci una aposta clara per l’economia verda”, en referència al green new deal que forma part del programa de la coalició. En l’acte d’avui, que ha presentat Jèssica Terrón, coordinadora de Joves d’Esquerra Verda de les comarques gironines, ha intervingut també Jordi Córdoba, coordinador d’EUiA a les comarques gironines, qui ha destacat la necessitat de defensar els drets conquerits amb les lluites socials de les darreres dècades.

Al seu torn, el diputat per Girona Marc Vidal ha incidit en el nivell de pobresa que estan provocant els governs europeus i que “la clau està en la distribució de la riquesa i que només es pot provocar el canvi que volem amb una fiscalitat més justa, i la difusió del coneixement com a principal reductor de les desigualtats”. Joan Josep Nuet ha destacat l’impuls de l’esquerra alternativa a Grècia i a tot el continent, contraposant les propostes de la coalició ICV-EUiA per a Europa al paper del PP, PSOE i CiU com avaladors de les retallades. Nuet ha posat d’exemple les polítiques que comença a aplicar Hollande a França. “El dia 25 tindrem un excel·lent resultat, el més important és que és el començament del canvi”.