03.02.16

Ernest Urtasun lamenta el suport sense crítiques del Parlament Europeu a les negociacions de l’Acord sobre el Comerç de Serveis TISA

L’eurodiputat d’ICV adverteix que continuarà treballant per rebutjar qualsevol acord que sacrifiqui drets de ciutadania en favor dels beneficis privats d'una minoria

Ernest Urtasun durant una intervenció al Parlament Europeu

​L’eurodiputat d'ICV, Ernest Urtasun,  ha lamentat el resultat de la votació d'avui, que suposa l'acceptació del Parlament Europeu a jugar un paper secundari en lesnegociacions i l'ha qualificat “d'oportunitat perduda”, en no destacar les preocupacions existents amb el mandat negociador l'acord. Segons Urtasun "l'informe teniaalguns elements positius com la demanda d'excloure de l'acord dels serveis públics, culturals i d'interès general (com l'aigua o la salut), però per a poder compliraquestes exigències, la Comissió havia de canviar el seu mandat de negociació, proposta presentada pel grup dels Verds que lamentablement ha estat rebutjada ". Pertant, segons l'ecosocialista dins del mandat actual és impossible complir les demandes de l'informe.


L'eurodiputat també ha tornat a expressar la seva preocupació amb aquest acord que "suposa un clar risc per als serveis públics i per als drets laborals del 70% d'europeus ieuropees que treballen en el sector dels serveis". "Si alguna cosa hem après dels grans processos liberalitzadors i privatitzadors ha estat la precarietat i pèrdua de protecció que hancomportat per a les persones treballadores" ha recordat l'eurodiputat.

 

Finalment, Urtasun ha també alertat que aquest acord podria posar en risc les reeixides remunicipalitzacions de sectors com l'aigua. D'aquesta manera, l'eurodiputat ha asseguratque continuarà treballant i fent pressió per  la protecció dels serveis públics i per rebutjar qualsevol acord com TISA que sacrifiqui drets de ciutadania en favor dels beneficis privatsd'una minoria.

 

Aquest Acord sobre el Comerç de Serveis ha estat negociat en paral·lel al TTIP, i té com a objectiu obrir encara més a la competència al sector dels serveis, tant públics (com lasalut, educació, gestió de l'aigua o la gestió de residus) financer, cultural, transport, etc. Igualment té com a objectiu prevenir qualsevol retorn del servei un cop l'obertura iliberalització s'hagi iniciat o qualsevol intent d'adoptar una nova legislació per protegir els consumidors o el medi ambient. TISA també es refereix a la legislació laboral ja que a mésde la liberalització dels serveis, també és una qüestió de la liberalització del moviment dels treballadors associats als serveis intercanviats, el significa un major risc de dúmping social.