21.05.14

Ernest Urtasun: “Necessitem extirpar el tumor del neoliberalisme de la zona euro fent propostes alternatives”

De la mà dels experts economistes Stuart Holland i James K. Galbraith, el cap de llista d’ICV-EuiA, Ernest Urtasun, ha desgranat en un acte al CCCB la principal proposta econòmica de la coalició per les eleccions del 25M que ha de servir per sortir de la crisi econòmica d’una manera justa i solidària. I per això, ha dit Urtasun, “necessitem extirpar el tumor del neoliberalisme de la zona euro” i que l’esquerra assumeixi el paper d’introduir el realisme “que no tenen els nostres governants” en el centre de la política econòmica europea que generi ocupació i benestar a la ciutadania.

Els dos economistes que han participat avui l’acte, han escrit juntament amb Yanis Varoufakis la “Modesta Proposició”, una proposta de com salvar la zona euro i sortir de manera justa de crisi, que serveix de guia econòmica per a Syriza i que Urtasun ha fet seva introduint-la al programa electoral. “El repte de l’esquerra és posar el sentit comú”, ha assegurat Urtasun que ha situat que la proposta passa per cinc grans blocs: en primer lloc recuperar el control democràtic de l’economia i acabar amb la Troika, reformar el BCE per crear ocupació com fa la reserva federal americana. En aquest sentit, el número 1 d’ICV-EUiA en les properes eleccions ha assegurat que en el proper mandat “cal donar la batalla per aconseguir un programa d’eurobons”.

En aquest sentit ha fet seva la proposta que ha plantejat Stuart Holland en la seva intervenció, segons la qual es poden mobilitzar els recursos del Banc Europeu d’Inversions sense que computin com a deute públic dels estats. Per fer-ho no caldria una reforma dels tractats i ni tan sols unanimitat dels estats ja que es podria impulsar mitjançant “un procés de cooperació reforçada entre els estats que estiguin d’acord, com s’ha fet amb la Taxa de Transaccions Financeres per evitar el veto del Regne Unit”, ha afirmat Urtasun.

En segon lloc, ha explicat Urtasun, cal reactivar l’economia creant ocupació amb un Pacte Europeu per l’Ocupació d’un 2% del PIB de la UE durant 10 anys per la recuperació econòmica i l’impuls de l’economia verda; i en tercer lloc reestructurar, auditar i renegociar el deute públic. En quart lloc, el cap de llista ecosocialista ha reclamat una unió fiscal que desenvolupi una hisenda europea comuna justa, solidària i ecològica i finalment, un “pla de rescat social” que inclogui una renda mínima garantida a escala europea establint un salari mínim europeu.

“Avui volíem fer aquest acte per demostrar que hi ha alternatives i a l’esquerra li toca posar el sentit comú que no han tingut els nostres governants” ha dit Urtasun que s’ha fet valer de “La modesta proposició” d’aquests economistes de reconegut prestigi internacional per demostrar que “hi ha una alternativa possible per un canvi radical” i que només falta “voluntat política per aplicar-la”.

Assumint el plantejament llançat per Gallbaraith durant l’acte, que ha estat moderat pel fins ara eurodiputat d’ICV, Raül Romeva, i la també economista i número 5 de la llista, Delfina Rossi, Urtasun ha assegurat que la UE ha d’actuar en un moment que la gent ho està passant malament i que l’esquerra europea li toca lluitar per aportar realisme i lluitar per aquesta alternativa que és possible a curt termini. “Per això, caldrà canviar les majories”, ha sentenciat Urtasun.