03.02.16

Ernest Urtasun: "El Parlament Europeu ha renunciat a defensar la salut i el medi ambient amb la nova regulació d'emissions dels dièsels"

L’eurodiputat d’ICV considera que la proposta de la Comissió "permet als productors de cotxes incomplir indefinidament les normes ambientals de la UE"

Ernest Urtasun durant una intervenció al Parlament Europeu

L’eurodiputat d’ICV-EUiA ha mostrat la seva perplexitat per no aconseguir l'aprovació de la resolució presentada pel grup Verds/ALE en la que es demanava retirar el projecte de reglament de la Comissió Europea per canviar les normes d'homologació de vehicles. Urtasun recorda que aquesta regulació es va impulsar desprès de l'escàndol del frau en les emissions dièsel, "però enlloc d'evitar que tornés a passar, pretén legalitzar les trampes i el frau dels productors". "El Parlament Europeu ha renunciat a defensar la salut i el medi ambient amb la nova regulació d'emissions dels dièsels”, ha criticat l’eurodiputat.

 Ernest Urtasun ha explicat que "avui ni tan sols votàvem el fons de la qüestió. Avui votàvem sobre el fet que es derogués un reglament anterior sense complir els procediments previstos, necessitàvem la majoria absoluta i no l'hem obtingut". En aquest sentit Urtasun ha recordat que "el Comitè de medi ambient del  Parlament Europeu va denunciar que la Comissió excedia el seu mandat i el comitè d'afers jurídics va ratificar que no es complien els procediments establerts per aquest tipus de modificacions, així que avui el Parlament ha estat còmplice d'una il·legalitat".

L'eurodiputat ha insistit en que "més enllà de qüestions formals el resultat és terrible per la salut de les persones i pel medi ambient, ja que es dóna carta blanca als productors de cotxes per fabricar vehicles altament contaminants, per sobre dels actuals límits legals". En aquest sentit ha insistit en què "existeix la tecnologia per complir els límits d'emissions i això ajudaria a salvar unes 75.000 vides a l'any a les regions urbanes de tota la UE. Però la pressió dels fabricants i d'alguns estats membres com Espanya, ha sortit efecte per imposar aquest nou reglament absolutament anacrònic."