13.07.18

Ernest Urtasun traslladarà la situació de salut i laboral dels temporers a la Comissió Europea

L’eurodiputat d’ICV creu que la situació dels temporers és inacceptable i contrària a les normes mínimes de salut i treball que estableix la Unió Europea.

L'eurodiputat d’ICV i portaveu de Catalunya en Comú, Ernest Urtasun i Sara Vilà, senadora d’En Comú Podem, s’han reunit de nou amb entitats com CCOO, UGT i Càritas que treballen per als drets dels temporers que any rere any s’acumulen a les Terres de Lleida buscant feina a la campanya de la fruita.

Catalunya en Comú Podem de la mà de la senadora i de la diputada Yolanda López, ja va presentar una moció al territori que s’ha de debatre a la comissió de Treball del Parlament de Catalunya en la que exigia una major implicació de totes les administracions, especialment de la Generalitat, per fer front de forma urgent a les males condicions en les que viuen els temporers i  per apostar per una gestió pública d’aquest mateix habitatge i també de la seva inserció laboral. La Senadora Vilà, impulsora de la moció, va deixar clar que “l’abandonament d’aquesta problemàtica en mans de les ETT i de les màfies organitzades, posen en greu perill els temporers i resulten negatives també per als propis agricultors a la llarga”. També va denunciar que “la Generalitat no pot continuar mirant cap a una altra banda”.

Segons Urtasun, “la situació dels temporers és inacceptable i contrària a les normes mínimes de salut i treball que estableix la Unió Europea. La Directiva Marc sobre Salut i Seguretat en el treball és molt clara a l’hora d’exigir al conjunt d’activitats econòmiques a la Unió, incloses les activitats agrícoles, unes condiciones de treball dignes”. Per altra banda ha etzibat que això no depèn només dels agricultors sinó que “el compliment d’aquestes normes és responsabilitat del conjunt de les administracions, ja que els temporers és un fenomen molt específic que requereix una resposta conjunta d’empresaris, Generalitat i Estat’.  D’aquesta manera l’eurodiputat ha donat suport a la moció que Catalunya en Comú i Unidos Podemos han presentat al Parlament i al Congrés. 

Urtasun s’ha compromès avui “a traslladar a la Comissió Europea mitjançant preguntes parlamentàries la situació dels temporers i que aquesta exigeixi el compliment del règim laboral europeu”. Així mateix demanarà a la Comissió Europea “que verifiqui si Espanya ha fet una correcta transposició i compleix amb el que estableix la Directiva sobre Treballadores Temporers de 2014” doncs tot apunta que la normativa no s’està acomplint.