14.03.14

Una esmena d'ICV permetrà que s’estudiï el suport financer a Alier i les plantes de purins de Lleida i Osona

Els ecosocialistes han esmenat una moció d’ERC de política energètica per “estudiar de manera immediata mesures de suport financer” per a les empreses que veuen amenaçada la seva viabilitat a conseqüència del Real decreto que regula la producció d’energia elèctrica, com la paperera de Rosselló i les plantes de tractament de purins d’Alcarràs, Juneda, Miralcamp, que seran susceptibles de beneficiar-se de mesures de suport financer per part del Govern català. L’esmena també ha rebut el suport de tota la cambra.

"Aquestes noves mesures energètiques del Gobierno ofeguen les empreses del territori, impliquen un atac a la democratització del sistema elèctric i un retrocés en la nostra sobirania energètica. Anem a l'inrevès de la resta d'Estats Europeus, amb l'objectiu d'allargar la vida útil de les centrals nuclears i el manteniment dels privilegis a les elèctriques" ha considerat la diputada d'ICV-EUiA Sara Vilà.

A les comarques de Lleida s'han destruït 31.305 llocs de treball des de l'any 2008 i s'han produït 924 ERO "Aquesta esmena podria suposar salvar gairebé 300 llocs de treball", diu Vilà, que creu que "la Reforma Laboral sumada al Decretazo energètic fa que el problema no el tingui una empresa sinó totes. El que passa amb les plantes d'assecatge de purins i l'Alier de Rosselló n'és un exemple molt clar, però és que a més amb els purins tenim un excedent de matèria contaminat que necessita una solució immediata perquè pot suposar un greu impacte mediambiental si aquests purins acaben generant abocaments il·legals"

El parlament desestima els projectes actuals de les plantes de biomassa del Palau d'Anglesola i de Juneda

A proposta d'ICV-EUiA el Parlament s'ha pronunciat per "desestimar o adaptar" aquests dos projectes en entendre que no s'adeqüen a la nova Estratègia de Gestió de la Biomassa de la Generalitat, publicada aquest passat mes de febrer. Sara Vilà ha insistit que és una contradicció mantenir aquests projectes quan la Generalitat té una estratègia molt diferent al que suposen aquestes plantes, "amb el nou pla la Generalitat diu que permetrà centrals de biomassa d'ús tèrmic però no per fer electricitat, a més aquestes plantes són totalment inapropiades per al territori ja que estarien massa a prop de nuclis urbans com Juneda, Les Borges Blanques i el Poal, que no tenen forest, pel que suposaria portar tota la fusta de lluny. Una altra contradicció ecològica". ICV està a favor de la biomassa però "sempre que s'escolti a totes les parts implicades, que les plantes s'ubiquin en zones forestals properes i amb centrals més petites i més distribuïdes, per tal de repartir la riquesa entre els productors" ha afegit Sara Vilà.

L'esmena ecosocialista pactada amb ERC, que ha rebut el suport de CiU i la CUP, el vot en contra del PSC i l'abstenció de PP i C'S, estableix que cal "Reconduir o desestimar en cas que no siguin adaptables, els diferents Plans Especials en tràmit de les centrals de Biomassa projectades a Catalunya i que no s'adeqüen a la nova Estratègia per promoure l'aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola" del Govern. Estratègia que prioritza l'aprofitament dels usos energètics de la biomassa atenent a criteris d'eficiència i diversificació i que aposta per no impulsar noves plantes de producció elèctrica".