06.09.16

Eurodiputats dels Verds, Socialistes i de la GUE impulsen el Progressive Caucus, una iniciativa per unir esforços per un canvi a Europa

La plataforma servirà com espai comú per coordinar i presentar iniciatives polítiques conjuntes i per fer més força contra els tractats CETA i TTIP

Logo del Progressive Caucus

 

Eurodiputats dels Verds, Socialistes i de la GUE han presentat aui la creació del Progressive Caucus, un espai comú on eurodiputats progressistes puguin coordinar-se i presentar iniciatives polítiques conjuntes. Ernest Urtasun, eurodiputat d’ICV i promotor del Progressive Caucus, ha considerat que aquest grup serà una plataforma única per unir esforços a favor d’un canvi radical a Europa. “Volem treballar junts per crear una dinàmica que trenqui amb l’Europa actual i empoderi als i les ciutadanes per reconstruir una Europa solidària, democràtica i ecològica” ha afirmat l’eurodiputat.

“La idea és impulsar la cooperació de l'esquerra, intentant trencar la dinàmica de la gran coalició a Brussel·les ", ha explicat el verd Ernest Urtasun (ICV), membre del grup promotor, que ha assegurat que hi ha molts socialistes que preferirien una altra dinàmica a Europa i donar batalles junts, com la del CETA ". "Hi ha socialistes que volen col·laborar més enllà de la dinàmica parlamentària, dins d'un espai per a un gran debat sobre el futur de la UE, en un context d'avanç de l'extrema dreta, el Brexit, el desconcert de l'esquerra i que hi hagi un espai visible. El detonant són les ganes de crear una nova dinàmica de col·laboració dels tres grups d'esquerres. la iniciativa ha sortit molt de francesos i belgues, que ens van venir a buscar”, ha explicat.

El Progressive Caucus una és iniciativa d’eurodiputats de diferents formacions polítiques progressistes a l’eurocambra com Sergio Cofferati (S&D), Fabio De Masi (GUE/NGL), Eva Joly (Verds), Curzio Maltese (GUE/NGL), Guillaume Bales (S&D), DimitriosPapadimoulis (GUE/NGL), Emmanuel Maurel (S&D) i Ernest Urtasun (Verds) i s'ha aprofitat la presentació del grup per organitzar una conferència en contra els tractats comercials CETA i TTIIP. A l’acte “CETA, TTIP: two sides of the same coin?” es discutirà sobre la manca de transparència i escrutini públic de les negociacions dels dos tractats i sobre les perilloses conseqüències pels treballadors, pels sistemes judicials i per a la democràcia en general.

“El CETA i el TTIP són els símbols de la nova onada desreguladora i d’harmonització a la baixa que proposa Europa com a forma de sortida a la crisi”, ha recordat Urtasun per la qual cosa, una de les primeres qüestions que es tractarà en el si del Progressive Caucus és seguir la lluita contra aquests tractats comercials. “Junts serem més forts per a plantar cara i dir no a aquests tractats i a aquest model d’Europa“, ha sentenciat Urtasun.