07.04.16

El grup dels Verds/ALE exigeix ​​crear una comissió d'investigació sobre els Papers de Panamà

Ernest Urtasun considera que el Parlament Europeu té l'obligació de liderar l'acció de lluita contra el frau fiscal que la Comissió Europea i els Estats membres es neguen a portar a terme

Ernest Urtasun durant un contacte informatiu

L’eurodiputat d’ICV adscrit al grup Verds/ALE, Ernest Urtasun, ha explicat avui que el seu grup està pressionant per a la creació d'una comissió d'investigació al Parlament Europeu que indagui en profunditat l'abast de les revelacions i les implicacions dels papers de Panamà. En la conferència de presidents d'avui, el grup exposarà aquesta proposta i ha iniciat contactes amb altres grups polítics per buscar un consens tan ampli com sigui possible per establir aquesta comissió. "La resposta de la UE i als estats membres davant les evidències de sistemes de frau fiscal massiu és vergonyosa, absolutament insuficient i sense voluntat real de solucionar el problema”, ha lamentat Urtasun, que creu que el Parlament Europeu té, “com a única institució escollida democràticament a la UE”, l'obligació de liderar l'acció que la Comissió Europea i els Estats es neguen a portar a terme i això passa, ha dit, en primer lloc, per investigar a fons l'abast i les implicacions de les revelacions dels Panama Papers.

Per a Urtasun, “les filtracions demostren que fins ara només tenim coneixement d'una petita part de les pràctiques d'evasió fiscal utilitzades per grans empreses i persones amb majors ingressos i patrimonis”. Per això, Urtasun ha defensat la necessitat de la creació d’una comissió d'investigació, que és l'eina més potent que disposa el Parlament Europeu per investigar l’abast i les implicacions de les filtracions ja que pot investigar les violacions del dret de la UE per part dels estats membres i també avaluar si la Comissió va actuar de conformitat amb les seves obligacions.

“Amb això es garantirà que els diputats i diputades disposem de recursos suficients per a iniciar una investigació i tenim l'accés als documents necessaris”, ha explicat Urtasun, que s’ha compromès a treballar per aconseguir un ampli suport polític perquè la proposta de la creació de la comissió d’investigació tiri endavant.

En aquest sentit, l’eurodiputat ecosocialista creu que el mandat d'aquesta comissió d'investigació ha d'incloure també el treball en curs de la comissió especial sobre evasió fiscal creada arran de l'escàndol Luxleaks.” El treball d'aquesta comissió especial està sent boicotejat constantment pels governs de la UE i per la Comissió, que es neguen a aportar tots els documents necessaris”, ha denunciat Urtasun, que ha insistit en què està demostrat que l'única eina que pot funcionar per complir un mandat investigador ambiciós és, per tant, una comissió d'investigació.

 Finalment, Urtasun veu un error que la resta de grups no hagin donat suport la nostra proposta de posposar el vot sobre la Directiva Europea de secrets comercials. Aquestes noves normes tindran un gran impacte sobre els informadors que destapen aquests escàndols i els mitjans de comunicació que es fan ressò. Una directiva que pretén fer més difícil que revelacions com la de Luxleaks o els papers de Panamà vegin la llum".