21.02.11

Homenatge a Joaquim Puig i Pidemunt

Representants d'ICV d'Arenys de Mar, Mataró i membres de la direcció d'ICV i JEV van participar, aquest diumenge, a l'acte d'homenatge de Joaquim Puig i Pidemunt i els altres militants del PSUC morts per la dictadura franquista. La família arenyenca de Puig i Pidemunt va fer el seu acte íntim, com a cada any d'ençà la seva mort, al mateix nínxol del cementiri de Montjuïc on hi ha les seves despulles. A migdia, al Fossar de la Pedrera, es va fer l'acte d'homenatge convocat per l'Amical d'antics guerrillers.

Homenatge a Joaquim Puig i Pidemunt (Barcelona, 2011)

L'homenatge als militants del PSUC afusellats durant la dictadura franquista recorda la mort de Francesc Serra (Cisquet), Manuel Donaire, Juan Arévalo i Hernández, afusellats el 28 de febrero de 1946 i el posteriors fets de la mor de Joaquim Puig i Pidemunt Pere Valverde, Àngel Carrero i Numen Mestre, afusellats al camp de la Bota el 17 de febrer de 1949. Tot ells immolats per la seva lluita per la llibertat durant la dictadura. 

La família de Joaquim Puig i Pidemunt ha mantingut molt viu el seu record des de que va ser afusellat l'any 1949 per la dictadura franquista amb tres altres membres del PSUC. Puig i Pidemunt havia estat detingut l'any 1947, a Barcelona. El 1945 havia tornat de l'exili per col·laborar a la reorganització del PSUC i va portar la direcció de Treball, el mitjà de comunicació clandestí del partit.

Acompanyat pels seus companys d'ICV de Mataró també va participar a l'homenatge, Romuald Grané (podeu veure vídeo), company de militància de Puig i Pidemunt.

A l'acte del Fossar de la Pedrera, convocat per l'Amical d'antics guerrillers d'homenatge, la portaveu d'ICV al Parlament de Catalunya, Dolors Camats, va destacar la importància de les polítiques de la recuperació de la memòria histórica en l'acte d'homenatge als immolats del PSUC durant la dictadura franquista