24.05.17

Hortènsia Grau demana la compareixença de Baiget i Janer per donar explicacions sobre l’incendi a la Central Nuclear d’Ascó

La diputada de Catalunya Sí Que es Pot ha registrat una bateria de preguntes per garantir el funcionament del PENTA i si s’han establert convenis de col·laboració amb l’Estat en seguretat nuclear

La diputada de Catalunya Sí que es Pot, Hortènsia Grau, ha demanat la compareixença del consellers d’Empresa, Jordi Baiget, i d’Interior, Jordi Jané, per respondre a la bateria de preguntes que ha presentat sobre l’incident que va provocar un incendi a la Central Nuclear d’Ascó la matinada del 23 de maig. A les preguntes, Grau s’interessa tant per l’incident com pels procediments que es van seguir per activar el Pla d’Emergència Nuclear de Tarragona (PENTA). “Hi ha recursos personals i tècnics suficients per actuar davant una emergència nuclear?”, “Tenen els diferents grups els protocols d’actuació actualitzats?” i “És necessari realitzar simulacres del PENTA? Quants se n’han fet o se’n fan?”, “Les infraestructures d’evacuació i comunicació són les suficients per resoldre una emergència nuclear?”, són algunes de les preguntes registrades per la diputada per demanar explicacions.

Grau també pregunta sobre l’existència d’un pla de coordinació i cooperació en matèria de seguretat nuclear entre el Govern de l’Estat i el Govern de Catalunya més enllà del protocol signat el 2008 entre el Departament d’Interior i el CSN, tal i com estableix l’Estatut d’autonomia que hauria d’existir. D’altra banda, també demana més informació sobre què està fent el Govern de la Generalitat per establir aquest conveni de col·laboració amb el Govern de l’Estat.

La diputada ha plantejat totes aquestes qüestions alhora que ha demanat aclarir si es portarà el tancament progressiu de les centrals nuclears catalanes a terme i si el Govern tindrà presència al Consell de Seguretat Nuclear, tal i com va aconsellar el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenibles (CADS). A més, també reclama una possible compareixença d’algun membre del CSN al Parlament de Catalunya.

“En els darrers anys hi ha hagut incidents i fuites notables a Ascó, com la fuita de partícules radioactives de 2008, descrita com a nivell 1 en l’escala internacional d’esdeveniments radiològics i nuclears, que va acabar essent de nivell 2 ja que es va basar en una informació incorrecta, segons el Consell de Seguretat Nuclear (CSN)”, ha explicat la diputada, “en aquest context, s’ha produït l’incendi per curtcircuit i el CSN qualifica l’accident de nivell zero, per això ens interessa saber la resposta a aquestes preguntes”.