02.02.16

ICV alerta contra les expulsions col·lectives de refugiats i la vulneració dels drets humans a Europa

El Parlament Europeu ha debatut aquesta tarda sobre la crisi dels refugiats, la crisi del sistema Schengen, l'increment d'atacs racistes a refugiats i sobre el principi de no devolució

Urtasun: "Els exigeixo que facin que es respectin els drets fonamentals dels refugiats"

L'eurodiputat d'ICV, Ernest Urtasun, ha assenyalat que els estats membres no estan complint ni tan sols les quotes a què es van comprometre fa pocs mesos en matèria de reubicació. "A dia d'avui han reubicat menys de 500 persones de les 160.000 compromeses en el Mecanisme de Reubicació d'Emergència. En el cas d'Espanya estem parlant de 18", ha lamentat l'eurodiputat que ha assenyalat que a més de no complir els seus compromisos, ara es pretén començar a realitzar expulsions col·lectives en clara vulneració de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió i de la Convenció de Ginebra de 1951. "Els estats membres han començat a vulnerar el dret europeu, com el govern de Dinamarca, davant la passivitat de la Comissió Europea ", ha criticat.

 

En aquest sentit, l'eurodiputat ecosocialista ha recordat que segons dades de l'OIM a el portem d'any ja han mort 368 persones a la mediterrània, que se sumen als 3.700 morts de l'any passat. "Famílies, joves, nens segueixen arriscant la vida per arribar a Europa, passant fred als carrers europees o amuntegats en centres de refugiats que no tenen les mínimes condicions d'acollida. Davant d'aquesta catàstrofe, Europa no només es queda mirant, sinó que construeix murs, imposa restriccions de moviments, de drets i sembla també estar sucumbint al discurs de la por", ha declarat l'eurodiputat.

 

Urtasun ha demanat també una acció "immediata" de les institucions europees davant la realitat treta a la llum per EUROPOL assenyalant que podria haver fins a 10.000 menors no acompanyats que haurien desaparegut i que podria haver caigut en mans de les xarxes de tràfic i explotació. Finalment, Urtasun també ha fet referència a la reunió de ministres d'Interior i Justícia europeus de la setmana passada on de nou es van tornar a posar pegats a la situació, amb la proposta de reformar Schenghen, en comptes d'afrontar la crisi humanitària. "Els estats han d'entendre que la millor manera de defensar la lliure circulació de persones a la Unió Europea és amb una veritable política d'asil comú i coherent i un acord per compartir la responsabilitat d'acollida dels refugiats" ha afegit l'eurodiputat.