06.04.16

ICV alerta que algunes de les propostes per reformar el sistema d'asil presentades per la Comissió vulneren els drets dels refugiats

Ernest Urtasun considera que les mesures van en la direcció equivocada i espera que s’estableixi un mecanisme permanent i just de distribució dels refugiats entre els estats membres de la UE, basat en la solidaritat

Foto: Juli Tello

“El caos i la vulneració sistemàtica de drets humans i de la llei europea que està passant a Grècia i Turquia subratlla per enèsima vegada que es necessita una solució global europea a la crisi dels refugiats i això implica la reforma del sistema de Dublín que avui és totalment disfuncional”. Així ha respost l’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, a les propostes de la Comissió Europea per reformar el sistema d’asil de la UE.

"Algunes de les propostes presentades per la Comissió però semblen anar en la direcció equivocada. Seria un greu error que la Comissió decidís mantenir l'actual sistema defectuós de Dublín simplement expandint amb un mecanisme especial per redistribuir els refugiats entre els països membres només en situacions extraordinàries de gran afluència d'arribades”, ha manifestat Urtasun, que espera que de les diferents opcions plantejades per la Comissió, aquesta es decanti per la qual configura un nou sistema on hi hagi un mecanisme permanent i just de distribució dels refugiats entre els estats membres de la UE, basat en la solidaritat.

La Comissió, ha explicat Urtasun, també ha plantejat diverses reformes que, segons Urtasun, semblen reduir més que augmentar els estàndards d'asil a la UE. Per exemple, es proposa enfortir el sistema Eurodac focalitzant-se en les expulsions de migrants o es pretén acabar amb els moviments secundaris de refugiats entre països de la UE a través de sancions, deportacions i reexaminant el procés d'asil sense que el dret d'asil ja atorgat sigui automàtic. “La Comissió també segueix amb la idea d'establir una llista de països assegurances, fet que ens sembla molt preocupant tenint en compte que els actuals acords bilaterals amb tercers països com Turquia per desviar els refugiats d'un lloc a un altre són inhumans i no ofereixen cap solució duradora”, ha volgut advertir Urtasun.

Per a Urtasun, el sentit en el qual la Comissió vol reformar directives com la de Procediments, la de Condicions de Recepció o de Procediments d'asil és també “bastant dubtós” i per això ha assegurat que el seu grup lluitarà des del Parlament Europeu perquè les reformes respectin els drets existents dels peticionaris d'asil i refugiats.

De tota manera, Urtasun ha valorat de forma positiva que l'Agència Europea d'asil (EASO) pugui exercir un paper organitzador i de suport i garantir que els Estats membres de la UE no soscaven les normes europees d'asil. "Des dels Verds creiem que és també essencial que les preferències i necessitats dels refugiats es tinguin en compte, especialment pel que fa al coneixement d'idiomes i en els existents llaços familiars, ja que facilita molt la futura integració. Qualsevol reforma ha d'estar fonamentada sobre solucions basades en el respecte del dret internacional i una acollida digna de les persones refugiades per part dels estats membres”, ha conclòs.