16.12.15

ICV celebra la posada en marxa d'una comissió d'investigació al Parlament Europeu sobre l'escàndol Volkswagen

El Grup Verd ha estat l'impulsor de la iniciativa, a través de la recollida de signatures de Parlamentaris per a la seva creació

Ernest Urtasun

La Conferència de Presidents del Parlament Europeu, equivalent a la junta de portaveus, ha acordat la creació d'una comissió d'investigació arran de l'escàndol de la manca de control dels nivells reals de contaminació de les emissions dels cotxes. El Parlament Europeu votarà demà en el ple el mandat del Comitè pel qual el grup verd ha estat pressionant des que es fes públic l'escàndol als Estats Units.

El Grup Verd ha estat l'impulsor de la iniciativa, a través de la recollida de signatures de Parlamentaris per a la seva creació. Tot i que per la seva elevació a la Conferència de Presidents, es requereix tan sols 189 signatures de parlamentaris, el Grup ha aconseguit arribar 288 signatures.

L’eurodiputat d’ICV i membres del grup dels Verds/ALE, Ernest Urtasun, ha dit que la decisió d'establir una investigació del Parlament Europeu sobre l'escàndol dels vehicles contaminants “és un pas important per assegurar que hi hagi conseqüències a nivell europeu. Gairebé tres mesos després de les revelacions inicials que Volkswagen i altres fabricants han utilitzat per falsificar les proves sobre les seves emissions, la UE no ha donat una resposta a l'alçada de la gravetat dels fets”.

La Comissió Europea també està implicada en l'escàndol, així que era essencial que el Parlament Europeu assumís la responsabilitat d'investigar les revelacions. “Treballarem per garantir que aquesta comissió d'investigació porta a terme una investigació rigorosa i faci unes recomanacions sòlides perquè una cosa així no torni a passar mai a la UE ", ha dit Urtasun.

Urtasun ha explicat que la investigació “s'ha de centrar en les funcions exercides tant pels estats membres com per la Comissió Europea. Hi ha moltes preguntes que respondre, especialment sobre el fet que no portés a terme cap acció una vegada hi havia proves que els fabricants d'automòbils manipulaven les dades, incomplint les normes de contaminació de la UE”. “També ha d'explicar per què no va actuar després de saber que molts dels vehicles al mercat superen les normes de contaminació de la UE, ha afegit l’eurodiputat d’ICV.

Urtasun ha assegurat que la indústria de l'automòbil, les autoritats nacionals i la Comissió Europea “han de donar la cara i els exigirem que cooperin i facin públics tots els documents que els demani del Parlament Europeu"