28.04.16

ICV celebra que l'UE obri un procés d'infracció contra Espanya per les clàusules hipotecàries abusives

Urtasun: "Les normes hipotecàries espanyoles són abusives, incompleixen el dret de la UE i s'han de canviar"

Ernest Urtasun

La Comissió Europea ha comunicat avui que obre un procediment d'infracció on es reclama a Espanya que modifiqui el codi civil en relació a les execucions hipotecàries, per incompliment d'aquesta norma de la Directiva relativa a les clàusules abusives en els contractes celebrats amb els consumidors (Directiva 93/13/CEE). Davant la decisió,  l'eurodiputat Ernest Urtasun ha afirmat que "la Comissió Europea ha estat molt clara:  les persones hipotecades estan desprotegides davant les clàusules contractuals abusives. "

Així, l'eurodiputat del grup Verds/ALE ha afirmat que "dues setmanes després de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE que declara abusives les clàusules sòl, l'apertura d'un procediment formal d'infracció demostra que la llei espanyola en matèria hipotecària és injusta i al servei de la banca". Urtasun s'ha mostrat d'acord amb la Comissió Europea ja que considera que "la Directiva 93/13 garanteix que el consumidor no quedi vinculat per clàusules abusives quan el contracte no hagi estat negociat individualment no s'està aplicant correctament a Espanya perquè no es poden recórrer de forma efectiva i s'inicien processos de desnonament que són il·legals".

Respecte el procés obert formal d'infracció obert avui, Urtasun ha recordat que "l'enviament de la notificació formal anunciat avui es produeix desprès de mesos d'investigació per part de la Comissió, que dóna a Espanya dos mesos perrespondre, en funció de la resposta la Comissió ha d'enviar un dictamen motivat que culmina enviant el cas davant el Tribunal de Justícia de la UE".

L'eurodiputat ha instat al govern en funció de l'Estat a "complir amb les normatives europees i deixar de protegir a les entitats financeres" i li ha exigit que "s'aturin d'immediat tots els desnonaments fins que no es doni ple compliment a les sentències europees com la del cas Aziz o la de les clàusules sòl i fins que acabi aquest procediment d'infracció". "És una vergonya que el govern de l'estat es plantegi la suspensió de la llei 24/2015 de l'ILP promoguda pel dret a l'habitatgepromoguda per la societat civil i ignori la única reforma legal que hauria de fer: acabar amb una llei hipotecària injusta" ha conclòs Urtasun.