16.11.16

ICV celebra que no hi hagi suspensió de fons a Espanya i Portugal i dóna la benvinguda a una voluntat de major expansió fiscal

Urtasun: "La resolució d'aquest procés de sanció demostra que hem de canviar urgentment unes regles injustes i il·lògiques"

La Comissió Europea ha anunciat avui oficialment que no presentarà una proposta per suspendre part dels Fons Estructurals i Inversions europeus a Espanya i Portugal. La Comissió ha arribat a la conclusió que els procediments de dèficit excessiu d'ambdós estats membres han de mantenir-se en suspens.

La Comissió també ha presentat el seu Estudi Prospectiu Anual sobre el Creixement acompanyat d'una Comunicació sobre la política fiscal de la zona de l'euro, en la qual es recomana avançar cap a una major expansió fiscal.

Sobre la resolució del cas, l'eurodiputat d'ICV Ernest Urtasun ha celebrat que l'anunci de la Comissió i que els Fons Estructurals i Inversions no se suspenguin a Espanya i Portugal. “Qualsevol altra resolució hagués anat en contra de la majoria del Parlament Europeu que es va manifestar en aquest sentit durant el diàleg estructurat. I també hagués anat en contra de l'esperit del que han de ser els Fons Estructurals i d'Inversió, una eina de redistribució entre els estats membres, es financen programes socials que lluiten contra la pobresa, la discriminació i la desigualtat”, ha dit l’eurodiputat ecosocialista.

Per Urtasun “la resolució del cas demostra que les normes són injustes i il·lògiques, condicionar la recepció de fons europeus al compliment dels objectius de dèficit és irrealitzable”. Per això ha indicat que el seu grup al Parlament Europeu “seguirà treballant per acabar amb la condicionalitat macroeconòmica en el pressupost europeu. No es poden castigar Ajuntaments, Comunitats o entitats socials per les decisions econòmiques del govern central o per les males condicions fruit d'una crisi”.

A més, avui s'ha presentat una comunicació on es proposa avançar cap a una major expansió fiscal. “Hem necessitats 8 anys de gran crisi perquè Europa s'adoni que les seves polítiques dogmàtiques només han retardat a la sortida de la crisi, generant més pobresa i desigualtats i degradant la imatge de la UE davant la ciutadania” ha manifestat el també portaveu d’ICV que ha afegit que la UE “ha de fer una política fiscal tenint en compte la situació del conjunt de l'euro zona, no dels països de forma individual”. “Des d'aquesta perspectiva és evident que l'euro zona té marge per impulsar més inversió pública i esperem que aquesta sigui la via que s'inicia ara”, ha indicat.

Amb tot, Urtasun ha volgut deixar clar que les xifres de les quese ha parlat avui, del 0,5% del PIB, són “clarament insuficients”. L’eurodiputat d’ICV creu que per recuperar uns nivells d'inversió que garanteixin major cohesió social i reducció de la desocupació “només s'aconseguirà amb un autèntic pla públic d’inversions a la UE tal com fa temps que reclamen entitats socials i sindicats".