16.06.10

ICV celebra que el Parlament Europeu hagi aconseguit pactar una resolució de condemna a l'actuació d'Israel amb la Flotilla de Gaza

Romeva valora positivament la resolució acordada pels diferents grups del Parlament Europeu, i que serà votada demà, en la qual condemna l'atac a la Flota de la Llibertat i demana aixecar el bloqueig de Gaza

Foto de recurs de Raül Romeva de color lila

L'eurodiputat d'ICV, Raül Romeva, s'ha mostrat satisfet pel text de compromís i pel debat que ha tingut lloc aquesta tarda sobre l'operació militar israeliana contra la flota humanitària i el bloqueig de Gaza. Romeva ha recordat que "l'atac que va causar la mort de nou civils i més d'una quarantena de ferits es va produir en aigües internacionals" i, en conseqüència, "no només es va produir una vulneració als Drets Humans sinó també al dret internacional que la UE no pot permetre".

 

Per això, Romeva ha donat suport a  una resolució de condemna als atacs d'Israel als vaixells d'ajut humanitari que es dirigien cap a Palestina. El Parlament demana "una investigació ràpida, internacional i imparcial" amb l'objectiu de que "s'assumeixin responsabilitats". Segons l'eurodiputat, el text també demana a Israel la fi del bloqueig a Gaza perquè ho considera "un càstig col·lectiu injust, que afecta als sectors més vulnerables de la població". Romeva, però, ha lamentat "l'absència de referències a les sancions econòmiques i la venda d'armes a Israel".

 

En aquest sentit, Romeva ha criticat que "no hi hagi l'exigència de sancions econòmiques a Israel, que s'haguessin demanat a qualsevol altre estat que hagués protagonitzat un atac terrorista com el que va fer Israel". Igualment,  també ha recordat que "alguns estats membres, com el cas de l'Estat Espanyol, venen armes a Israel això és inadmissible". L'eurodiputat ha afirmat que condemnar l'atac no és suficient i ha demanat l'Alta Representant de la UE pels afers exteriors i política de seguretat, Catherine Ashton, que la UE "assumeixi un paper de lideratge en l'elaboració d'un procés de pau que no ha jugat fins ara. Estan molt bé les declaracions institucionals però és hora de reaccionar i passar a l'acció".

 

El text de la resolució, ha dit Romeva, apunta a "l'objectiu de posar fi al bloqueig de Gaza", reconeixent també la necessitat "d'abordar les preocupacions de seguretat israelianes". La resolució titlla el bloqueig de "desastre humanitari" i el considera "la causa del creixement de la radicalització" d'alguns sectors palestins. Per això, el Parlament exigeix que es garanteixi l'obertura del port de Gaza i alerta que seguirà considerant prioritari "l'enviament d'ajut humanitari incondicional" a la franja.

 

De la mateixa manera, l'eurodiputat d'ICV ha explicat que la resolució es lamenta que el bloqueig hagi fet que "només 6.000 camions amb ajut humanitari han pogut accedir a Gaza als tres primers mesos del 2010, xifra que contrasta amb els 36.000 que van accedir durant aquests tres mesos al 2007" i critica que Israel només "permet l'accés de 81 productes" quan les Nacions Unides consideren que "són necessaris uns 6.000 per satisfer les necessitats humanitàries bàsiques". Romeva ha reproduït les paraules del portaveu del grup verd al Parlament Europeu, Daniel Cohn-Bendit, afirmant que "els amics del poble d'Israel, avui, són els que critiquen accions com el bloqueig o l'assassinat d'activistes, no els que les defensen".

 

 

El text serà votat demà a les 12.00 i es preveu que sigui aprovat sense problemes donat que ha estat signada per tots els grups de manera col·lectiva.