13.06.17

ICV celebra que el Parlament Europeu recolzi la publicació d’informació financera de les grans multinacionals per evitar l’evasió fiscal

L’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, defensa que la normativa prohibeixi que les empreses sol·licitin exempcions anuals en la cessió de la seva informació fiscal

Ernest Urtasun en una intervenció durant el ple del Parlament Europeu

ICV ha celebrat la passa endavant que ha donat el Parlament Europeu en recolzar una normativa que obligaria a publicar i divulgar informació financera de les grans empreses multinacionals per tal d’evitar l’evasió fiscal. D’aquesta manera, es frenaria el secret que permet a les empreses minimitzar les seves obligacions fiscals i totes les que operen a la Unió Europea haurien de publicar tota la seva informació fiscal per tots els territoris on treballen, incloent els països de fora de la UE. “Després d’una sèrie d’enormes escàndols fiscals, ens complau que el Parlament s’hagi compromès a intentar acabar amb el secretisme del que es nodreix l’evasió fiscal”, ha dit l’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun.

Urtasun ha retret l’actitud de molts estats de la UE que es mostren a favor de seguir mantenint els “tractes especials” a algunes multinacionals i ha avisat que d’aprovar-se aquesta normativa, “serà molt més difícil per les grans empreses amagar els seus acords tributaris dubtosos i les seves pràctiques d’evasió i elusió fiscal”. “Quan les grans corporacions transfereixen guanys d’un país a un altre per evitar pagar impostos, la ciutadania és qui acaba per pagar el preu”, ha dit l’eurodiputat.

Tot i això, Urtasun s’ha mostrat preocupat per la possibilitat que la normativa permeti a les empreses sol·licitar exempcions anuals il·limitades sobre la transparència de la seva informació ja que permetria que les autoritats públiques i fiscals  seguissin sense rebre cap informació. Davant d’aquesta proposta, el grup dels Verds/ALE ha demanat que de donar-se aquestes exempcions, es puguin limitar a un màxim de quatre anys consecutius, havent de publicar les empreses els seus informes a finals d’any. “Els europeus esperen una acció contundent a favor de la justícia fiscal”, ha sentenciat Urtasun.