29.06.16

ICV considera “escandalosa” la sentència del cas Luxleaks i exigeix ​​protegir els denunciants de corrupció

Ernest Urtasun: “No hi pot haver cap dubte que Antoine Deltour, Raphaël Halet i Edouard Perrin estaven servint l'interès públic. Castigar-los per les seves accions és el contrari del que un sistema jurídic racional en una democràcia hauria d'estar fent”

Ernest Urtasun durant una intervenció al Parlament Europeu

Un tribunal de Luxemburg ha dictaminat avui que els denunciants de les filtracions dels papers de Luxemburg conegudes com "Luxleaks" Antoine Deltour i Rafael Halet extreballadors de PwC, són culpables de robar documents, revelant secrets empresarials i de violació de secrets comercials Tot i que no aniran a presó al tractar-se de penes suspeses, ja han perdut els seus llocs de feina i constarà en els seus antecedents penals. Sobre el veredicte, el diputat del grup Verds / ALE i membre del comitè d'investigació dels Papers de Panamà, Ernest Urtasun, ha afirmat: "Aquest escandalós veredicte hauria de ser un toc d'atenció clara sobre la necessitat de reconèixer i protegir legalment el paper de les persones que denuncien la corrupció política o empresarial”.

Segons Urtasun, “és absolutament impropi d'una societat democràtica, la informació és d'interès públic i els interessos generals han de prevaler sobre els interessos particulars d'empreses que han comès delictes o han tingut comportaments immorals”. Per a l’eurodiputat d’ICV la informació filtrada per Deltour i Halet va ser bàsica per entendre les pràctiques d'evasió fiscal de les empreses multinacionals a la UE. Gràcies a ells, ha dit, s'ha donat investigacions al Parlament i altres institucions, i la Comissió s'ha vist obligada a reaccionar amb propostes legislatives. “No hi pot haver cap dubte que Antoine Deltour, Raphaël Halet i Edouard Perrin estaven servint l'interès públic. Castigar per les seves accions és el contrari del que un sistema jurídic racional en una democràcia hauria d'estar fent”, ha sentenciat.

“Aquest judici ha evidenciat la situació precària dels denunciants i informadors, fins i tot en els Estats democràtics moderns. L'única manera de resoldre aquesta indefensió és proporcionant protecció legal clara per als denunciants”; ha demanat l’eurodiputat d’ICV, que ha recordat que el Parlament Europeu ha demanat a la Comissió Europea que proposi legislació de la UE en aquest sentit en moltes ocasions. “Hi ha base legal per a un marc de protecció comunitària per denunciants en virtut dels Tractats de la UE. Davant la inacció de la Comissió, el grup verd ha llançat una Directiva Europea de Protecció als Informadors. La pilota està a la teulada de la Comissió que ha de reaccionar a la nostra proposta”, ha conclòs.

 

“La Comissió Europea no pot seguir amagant-se. El president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, és el responsable polític que hi hagi hagut frau fiscal massiu a la UE, ja que el va dissenyar aquest complex sistema d'evasió fiscal. I ara veiem com al país que ell va presidir es persegueix als que denuncien ",ha lamentat.