24.06.16

ICV considera que el Brexit obliga a la UE a afrontar la seva profunda crisi i refundar-se

Urtasun assegura que “la UE només podrà seguir caminant si hi ha un gir de 180 graus”

Ernest Urtasun durant una intervenció al Parlament Europeu

L’eurodiputat i portaveu d’ICV, Ernest Urtasun, ha valorat el resultat de la votació del Brexit com “un cop dur pel projecte d’integració, després d’una campanya al Regne Unit on els partidaris de la sortida han fet un ús demagògic sobre la qüestió de la immigració”. L’eurodiputat, en nom d’ICV, ha volgut expressar el respecte per la decisió del poble britànic expressada lliurament en referèndum.

Urtasun ha afirmat que “el resultat també mostra que va ser un grandíssim error acceptar que el Regne Unit pogués despenjar-se de principis europeus tan antics com la no-discriminació dels treballadors per nacionalitat. Una Europa que permet que els drets de ciutadania es respectin a la carta és una Europa que renuncia a la seva essència i dona ales al euroescèptics. Europa viu avui una crisi sense precedents després d’anys de desorientació, retrocessos socials i crisi democràtica. Aquest resultat obliga a la UE a no seguir posposant l’urgent debat sobre la seva profunda crisi. La UE només podrà seguir caminant si hi ha un gir de 180 graus”.

Sobre els propers esdeveniments, Urtasun ha assegurat que “cal tornar a donar un impuls al projecte d’integració tornant a posar els drets socials i la cohesió al centre de les polítiques de la Unió, corregint la pèrdua de legitimitat democràtica. Si la UE segueix sent utilitzada pels Estats Membres com una màquina de desregulació neoliberal que vulnera els drets democràtics, la seva crisi continuarà. Aquestes polítiques antidemocràtiques son a més les que donen ales als mateixos enemics d’Europa i de la democràcia”. “Europa necessita fer un ‘reset’ per ser un instrument d’eixamplament de drets i llibertats, un instrument per governar la globalització i no per imposar als seus ciutadans les seves regles salvatges”, ha afegit l’eurodiputat.

Urtasun ha afirmat que “la crisi de la UE té avui en les disfuncions de la zona euro un dels seus elements centrals. Cal per això, urgentment donar les passes necessàries per completar i democratitzar la Unió Econòmica i Monetària, i corregir els errors des de el seu naixement a Maastricht. La resposta ha de ser més integració i més subjecte a l’escrutini democràtic”.

Urtasun ha exigit al Govern de l’Estat que garanteixi els drets de tots els ciutadans catalans i espanyols que avui resideixen al Regne Unit, ja que “els seus drets es poden veure afectats pel nou marc de relacions que es negociarà entre la UE i el Regne Unit”. En nom d’ICV el líder ecosocialista ha volgut agrair als Verds d’Anglaterra i Gales i als Verds d’Escòcia la seva campanya en favor de la permanència del Regne Unit.