14.09.16

ICV considera que el discurs de Juncker és el d'una Comissió Europea esgotada que ha renunciat a fer política

Ernest Urtasun creu que l’actual president de la Comissió Europea no és la persona adequada per fer front a la crisi del projecte europeu

Ernest Urtasun durant una intervenció al Parlament Europeu

L'eurodiputat d'ICV, Ernest Urtasun, ha criticat avui el discurs del president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, durant l’informe anual sobre l'estat de la Unió Europea (UE). "Davant la profunda crisi del projecte europeu, avui hauríem esperat un discurs ambiciós i fortament polític per redreçar la crisi del projecte europeu. Contràriament, hem assistit a un discurs de baix perfil polític", ha assegurat l’eurodiputat d’ICV que considera que “sembla que Juncker ha acceptat un nou paper per a la Comissió que renuncia a la política i es centra en la gestió d'iniciatives. És una comissió esgotada".

"Estem lluny de les èpoques en què la Comissió Europea funcionava com a motor del projecte d'integració, capaç de defensar una visió conjunta del futur del continent. L’intergovernamentalisme s'imposa, i la Comissió sembla que es resigna", ha lamentat Urtasun, que ha trobat a faltar en el discurs de Junker  l’agenda ambiental i sobre la igualtat de gènere. En canvi, ha posat de manifest, “sí que ha defensat la ratificació del tractat CETA, la vigència del Pacte d'Estabilitat, i ha donat per bones unes polítiques que han portat a la crisi actual del UE”.

Sobre la crisi de refugiats, Urtasun ha criticat que s’hagi limitat a proposar un esquema per promoure la solidaritat ciutadana i ha exigit el compliment de les quotes de reubicació. "En el punt en què estem, és un escàndol no donar la batalla davant els governs amb propostes més atrevides", ha denunciat.

Dels altres anuncis realitzats, l'eurodiputat considera que "doblar els fons d'un pla Juncker mal dissenyat no sembla la millor manera de fer front a la manca d'inversió a escala de la UE. De la mateixa manera, ha dit, genera molta preocupació els anuncis sobre un nou fons de defensa europeu així com el del control exhaustiu de tots els viatges que es produeixin dins de la Unió ". "Estem davant d’un impuls de la seguretat de l'agenda política a Europa que ens preocupa profundament per la retallada de llibertats que pot suposar", ha subratllat Urtasun.

Igualment, l'eurodiputat ha celebrat el treball contra el frau fiscal que desenvolupa la Comissària Vestager però ha volgut recordar que aquesta important tasca es veu afectada per la presència de Juncker al capdavant de la Comissió, afectat per l'escàndol Luxleaks.

Per tot plegat, ICV considera que una de les necessitats urgents per redreçar el projecte europeu és tornar a situar a la Comissió Europea en el paper polític que li correspon. "Crec que hem arribat a un punt on queda clar que Juncker no és la persona adequada per dirigir aquesta tasca", ha conclòs.