09.11.16

ICV considera la victòria de Trump com un risc per a la democràcia i fa una crida a construir alternatives

Ernest Urtasun troba urgent articular respostes populars i progressistes a la crisi social i democràtica que viuen Europea i els EUA

“La victòria de Donald Trump aquesta nit als Estats Units suposa un risc per a la democràcia i els drets civils, el programa de Donald Trump en matèria d'immigració, drets, fiscalitat amenaça de portar a la societat nord-americana segles enrere”, amb aquesta contundència s’ha pronunciat el portaveu d’ICV i eurodiputat en el Parlament Europeu, Ernest Urtasun, davant la victòria del candidat republicà.

Per Urtasun “el resultat és reflex d'un malestar creixent d'unes classes populars que han deixat de creure en el sistema polític com a conseqüència de la desigualtat i patiment social”. “La desconfiança cap a una elits polítiques que semblen cada vegada més vinculades al poder econòmic que no deixa de créixer”, ha afegit Urtasun.

L’eurodiputat ecosocialista creu que en aquesta campanya “Clinton ha aparegut com la defensora d'un sistema polític i institucional qüestionat mentre Trump ha aconseguit connectar amb àmplies capes de la població malgrat la seva retòrica insusltant, masclista i xenòfoba”.

“Es comença a dibuixar un preocupant ascens d'una internacional reaccionària amb l'emergència d'aquestes forces tant als Estats Units com en molts països d'Europa, ha dit Urtasun.

El portaveu d’ICV ha alertat que la victòria de Trump “posa en perill avenços realitzats en els últims anys en l'escena internacional com la conclusió de l'Acord de París contra el canvi climàtic”.

“Davant d'aquest escenari l'esquerra i les forces del progrés han de ser capaços d'articular noves majories”, ha sentenciat Urtasun. “Quan l'establishment es conjura per frenar les revoltes democràtiques, representada en aquest cas per Bernie Sanders, els electors acaben per regirar-se contra la pròpia democràcia. És imprescindible que avui les forces progressistes siguin capaços de reconectar amb les classes populars i les classes mitjanes empobrides per l'austeritat amb projectes polítics per a la construcció d'un nou contracte social”, ha manifestat.

Per Urtasun la millor resposta a la victòria de Trump és avui “començar a treballar per construir una alternativa social i política a Europa que permeti posar fre a aquestes noves formacions i guanyar noves majories per refer el contracte social”.