14.09.17

ICV critica el discurs “excessivament complaent i sense relat social” de Juncker

Ernest Urtasun considera que Juncker ha estat valent en algunes propostes institucionals però massa complaent davant la crisi política i social europea

Ernest Urtasun en una imatge d'arxiu en el Parlament Europeu

S’ha inaugurat el curs parlamentari a Europa amb el tradicional discurs a la Eurocàmera del President de la Unió Europea, Jean-Claude Juncker. Un discurs que l’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, ha criticat donat que creu que es tracta d’unes paraules “excessivament complaents amb la crisi política i social que viu Europa i sense relat social”. Urtasun considera que el relat de Juncker deixa la crisi enrere, sense fer autocrítica ni esment a la crisi social que viu el continent, tot i que la crisi “ha deixat més desigualtat i moltíssim dolor social”.

L’euridputat ha explicat que Juncker no ha fet ni una menció als 20 milions d’aturats a la UE, ni al 17,3% de pobres del continent, ni a la precarietat juvenil, i s’ha mostrat escandalitzat per la part del discurs dedicada a la crisi de refugiats. “Ha celebrat els resultats de l’acord de Turquia i la gestió a la Mediterrània central tot i que segueixen morint milers de persones cada setmana al mar”, ha retret Urtasun.

Tot i això, l’eurodiputat ha celebrat que Juncker hagi fet propostes “més atrevides”, com la defensa del marc comunitari en el marc de la reforma de la zona €, la unificació de la Presidència del Consell i la Comissió, les llistes transnacionals per al Parlament Europeu o la creació d'una nova Autoritat Europea del Treball.