14.02.17

ICV demana a la Comissió Europea que acabi amb el règim fiscal de la zona franca de Madeira

Ernest Urtasun: "Les revelacions d'avui mostren com a Zona France de Madeira ha estat una peça clau per a esquemes de frau fiscal d'empreses multinacionals, esportistes i grans fortunes"

Ernest Urtasun en una imatge d'arxiu en el Parlament Europeu

Diversos mitjans de comunicació ha publicat una investigació sobre la zona franca de Madeira on empreses i grans fortunes s'haurien beneficiat durant anys d'un règim fiscal privilegiat. Sobre la publicació de la investigació, l'eurodiputat Ernest Urtasun membre de la comissió d'investigació del Parlament Europeu sobre els papers de Panamà ha declarat:

"La Comissió ha de donar explicacions immediatament, s'ha permès l'existència d'un paradís fiscal dins de la UE. Les revelacions d'avui mostren com a Zona France de Madeira ha estat una peça clau per a esquemes de frau fiscal d'empreses multinacionals, esportistes i grans fortunes.
Quan es va crear aquesta zona lliure d'impostos en 1987 la Comissió Europea va assegurar que no acabaria sent un paradís fiscal i que serviria per crear ocupació a Madeira. Però no van aconseguir ni una cosa ni l'altra, ni s'ha creat ocupació ni s'ha assegurat un control estricte de les empreses radicades allà. Segons càlculs de la pròpia Comissió en l'any 2000 les pèrdues fiscals anuals suposaven 1.000 milions d'euros, mentre que la creació d'ocupació es va xifrar en 1.000 llocs de treball. Davant d'aquestes xifres, la manca d'una reacció contundent és inexplicable.

La comissària Vestager ha d'estudiar la situació de la resta de zones franques incloses les Illes Canàries, així com les Açores i els territoris d'ultramar francesos. Aquest règim jurídic singular pot servir per crear ocupació en regions amb dificultats, com són les illes perifèriques. Però s'ha de fer sota l'estricte control de les activitats que allí rauen i no convertint en un xec en blanc perquè operin com un paradís fiscal.