05.03.13

ICV denúncia que el canvi de model educatiu de CiU i del PP amenaça la cohesió social

Per ICV l’alternativa passa per “recuperar col•lectivament la il•lusió” reforçant l’espai de reivindicació i el treball en xarxa de la comunitat educativa

Durant la Jornada "Recuperem la il·lusió per l'Educació" celebrada a l'Hospitalet, representants de la comunitat educativa - famílies, mestres, moviment de renovació pedagògica, sindicats- van posar l'accent en l'amenaça i el retrocés que suposen les retallades de CiU i la reforma del PP. Es va coincidir en destacar com l'escola pública afronta cada cop amb més dificultats per la manca de recursos i persistents retallades, la creixent problemàtica de les famílies colpejades per la crisi econòmica.

Per a Lluís Esteve, responsable d'Educació d'ICV, "l'escola ha de continuar sent l'espai de cohesió social i de garantia d'igualtats d'oportunitats". Dolors Camats, portaveu del grup parlamentari ICV-EUiA, que junt a Esteve va obrir la jornada, va recordar com la LEC ha significat una oportunitat perduda i ara "cal tornar a refer els ponts i el diàleg".

Durant el debat es va destacar que l'alternativa passa per "recuperar col·lectivament la il·lusió" reforçant l'espai de reivindicació i el treball en xarxa de la comunitat educativa, un front comú que tradicionalment s'ha mobilitzat en oposició al model educatiu excloent i restrictiu que vol imposar la dreta.

Per ICV l'educació pública és i ha de ser l'eix vertebrador del Servei Públic Educatiu Català i motor de garantia de la seva funció social, i en cal garantir el caràcter universal, públic, gratuït, laic, democràtic, coeducatiu, científic, integrador i compensador de les desigualtats.

La Jornada, organitzada per l'àmbit d'Educació d'ICV, va comptar amb les intervencions de l'escriptora i activista feminista Gemma Lienes, el psicòleg Cèsar Coll, el pedagog i persona vinculada a l'àmbit d'educació d'ICV, Miquel Essomba i la directora artística, Núria Sempere, que van posar de manifest que és fàcil "recuperar la il·lusió" i que hi ha motius "ideològics" per fer-ho.

Durant el posterior "debat obert" les sindicalistes Montse Ros de CCOO i Roser Font d'UGT, van fer una crida a la unitat d'acció de les treballadores i treballadors del sector educatiu. Per part de la FAPAC va intervenir el seu president Alex Castillo i en nom del moviment de renovació pedagògica ho va fer Joan Coma. Carme Martínez de "Badalona es Mou" va explicar com a la seva ciutat més de cent entitats havien acordat mobilitzar-se en la defensa de l'escola pública. Va cloure la sessió el diputat d'ICV-EUiA, Marc Vidal.