07.02.14

ICV-EUiA critica que CiU i ERC hagin rebutjat blindar l'Hospital públic de Viladecans, en front del privat de Sant Boi

El Parlament insta al Govern a presentar abans de sis mesos la planificació sanitària del Baix Llobregat i a aprovar el projecte d’ampliació del centre viladecanenc.

La comissió de Salut va debatre aquest dijous tres propostes de resolució sobre l’Hospital de Viladecans, amenaçat pels plans del departament de Salut de traslladar part dels serveis al de Sant Boi. El centre viladecanenc espera des de fa anys l’inici d’unes obres d’ampliació que no acaben d’arribar. Davant d’aquesta situació, les entitats veïnals, plataformes en defensa de la salut pública, treballadors de l’hospital i municipis impulsen des de fa mesos una àmplia mobilització en defensa de l’equipament, que dóna servei a més de 200.0000 persones de Viladecans, Gavà, Begues, Sant Climent de Llobregat i Castelldefels. Una de les tres propostes debatudes, presentada per ICV-EUiA, proposava instar el Govern a “mantenir els serveis actuals de l’hospital de Viladecans i l’aliança estratègica amb l’Hospital de Bellvitge” i també a “no realitzar l’aliança estratègica amb l’Hospital de Sant Boi”.

Aquesta aliança és la que obriria la porta al trasllat de serveis a aquest centre privat que, a més, recorden els veïns, no és tan fàcilment accessible com el viladecanenc. I aquesta proposta és la que CiU i ERC no van acceptar. La regidora d'ICV Viladecans, Encarna Garcia, considera que CiU i ERC aposten obertament per un canvi de model sanitari, que aposta per buidar la pública a favor de la privada o concertada.

"En això mai hi estarem d'acord" sentencia la regidora. Garcia també valora que aquestes millores s'han aconseguit gràcies a la mobilització dels diversos col·lectius implicats que va culminar a la gran manifestació que es va celebrar a Viladecans en defensa de l'Hospital. "El sentit unitari de les reivindicacions ha estat la clau de l'èxit del procés. No obstant, encara queda molt per endavant, ara s'han de complir els acords". Les altres dues resolucions debatudes a la comissió també portaven la signatura d’ICV-EUiA, així com d’altres grups.

Es va acordar instar el Govern a “presentar, en el termini de sis mesos, la planificació sanitària i reordenació hospitalària del Baix Llobregat” en els propers anys. També es va instar l’executiu de Mas a “aprovar el projecte executiu d’ampliació de l’Hospital de Viladecans i prioritzar-ne la construcció tan aviat com les disponibilitats pressupostàries ho permetin”. ICV-EUiA defensava que el termini per presentar la planificació fos de tres mesos, i no sis, i que la partida per l’ampliació es concretés en aquests pressupostos, però CiU i ERC van rebaixar aquests objectius.

La coordinadora d'ICV Baix Llobregat i regidora de Castelldefels -una de les ciutats directament afectades- Candela López, valora l'acord positivament "en el sentit de que ha estat un acord unitari per desencallar un tema de vital importància per a la comarca". No obstant, López també critica que "CiU i ERC apostin per un model sanitari que no és el nostre". La regidora també ha advertit que ICV-EUiA farà seguiment dels acords presos per comprovar si es compleixen.