22.04.15

ICV-EUiA-EPM presenta 221 candidatures per les eleccions municipals amb el lema "Lluitem junts i juntes?"

Joan Herrera i Joan Mena esperen que el 24M hi hagi més alcaldes i alcaldesses de la coalició per poder fer un gir en les polítiques socials des dels ajuntaments

Joan Herrera, Joan Mena, Félix Alonso i Jordi San José durant la presentació de candidatures d'ICV-EUiA-EPM

El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, el conseller polític d'EUiA, Joan Mena, acompanyats pels alcaldes de Sant Feliu, Jordi San José, i d'Altafulla, Fèlix Alonso, han presentat aquest dimecres les 221 candidatures amb les quals la coalició es presenta a les pròximes eleccions municipals del 24-M amb el lema "Lluitem junts i juntes?". "Hem sumat en múltiples direccions amb objectiu fer girar cap a l'esquerra del país perquè hi hagi una major presència de polítiques socials", ha explicat Herrera, que ha assegurat que la coalició "aspira amb la suma a donar un gir radical a les polítiques que afecten a la vida quotidiana de la gent". "Hem demostrat que ICV-EUIA som lluita i que quan lluitem totes juntes, guanyem", ha explicat Joan Mena.

El 86,6% dels i les catalanes podran votar el proper 24 de maig una candidatura de la coalició o en la qual participa la coalició roja i verda. De fet, ICV-EUiA-EPM estarà present a totes les ciutats del país de més de 20.000 habitants, a 120 ciutats catalanes de més de 10.000 habitants (el 95% de totes elles), i, com fa quatre anys, a la majoria de les capitals de comarca, 31. A més de consolidar-se en zones com la regió metropolitana de Barcelona, amb 108 candidatures; a les comarques gironines, amb 35; o al Camp de Tarragona, amb 24, ICV-EUiA-EPM estendrà aquest 2015 la seva presència en altres indrets, com les Terres de l'Ebre, l'entorn de Lleida o el Maresme.

Així mateix, les candidatures d'ICV-EUiA-EPM o de les quals forma part destaquen per la inclusió d'independents i per la confluència. El 32% dels i les 4.000 candidates que es presenten amb la coalició, 1.300 d'ells i elles, són independents, i així ho són també el 30% dels i les caps de llista. I ICV-EUiA-EPM ha arribat amb acords amb altres forces polítiques d'esquerres 59 de les 221 candidatures amb En Comú, Mes, Podemos, el PSC, ERC, les CUP. La coalició es converteix d'aquesta manera en la formació política que més processos de suma ha aconseguit en les candidatures a les pròximes eleccions municipals. El 70% de les candidatures a les ciutats de més de 20.000 habitants tenen algun acord de confluència amb altres formacions d'esquerres.

Tant Herrera com Mena han fet una valoració positiva de la consolidació de l'extensió territorial de la coalició que manté el 90% de les candidatures presentades el 2011. Herrera també ha dit que el lema incorpora una pregunta per tal d'interpel·lar a la ciutadania sobre la necessitat de treballar de forma compartida per governar amb més accent social però també per fer èmfasi en la necessitat confluir i sumar forces per tal d'aspirar a governar en llocs on sinó les esquerres no podrien aspirar a les alcaldies. "Hem liderat l'aposta per la confluència", ha manifestat Herrera perquè "només caminant i treballant junts i juntes podrem canviar la realitat". "Cal que els ajuntaments siguin la primera trinxera per donar resposta a les demandes de la gent que més necessitats socials pateix".

MENA: "CONTINUAR CONSTRUINT EL MUNICIPALISME D'ESQUERRES" PER UN RESCAT SOCIAL

"Hem construït el municipalisme d'esquerres des de fa molt de temps i tenim el compromís de continuar construint aquest municipalisme d'esquerres", ha declarat, per la seva banda, Joan Mena. El conseller polític d'EUiA ha afegit que, d'acord amb aquest municipalisme d'esquerres, "hem estat combatius amb la dreta allà on hem estat a l'oposició, hem incidit en governs d'esquerres allà on hem format part d'aquests governs, i hem transformat la realitat allà on hem tingut les alcaldies", "i el compromís que presentem és continuar-ho fent".

"Estem convençuts que el que li cal a Catalunya, no només al Govern, sinó als ajuntaments, són polítiques de rescat social", ha afegit Mena, que ha apuntat que "volem combatre democràticament les actituds dels Pujol i dels Rato: tots aquests defraudadors confessats formen part d'aquella dreta als que nosaltres des del municipalisme d'esquerres volem fer front".

FÈLIX ALONSO I JORDI SAN JOSÉ REIVINDIQUEN LA FEINA FETA

Abans d'Herrera i Mena han intervingut els alcaldes d'Altafulla, Fèlix Alonso, i de Sant Feliu, Jordi San José. San José ha volgut reivindicar el paper de lluita pels drets socials de govern de la coalició perquè "el que necessiten els ciutadans són ajuntaments que estiguin al costat de qui més pateix, tinguin sensibilitat social per aplicar el rescat social perquè cap ciutadà es quedi enrere", tal com s'ha estat treballant a Sant Feliu.

A Altafulla en els darrers quatre anys "hem estat un municipi absolutament diferent a la resta; no hem aplicat les polítiques de retallades, al contrari, hem fet polítiques d'inversions", ha destacat Alonso, que ha afegit que el lema ‘Lluitem junts i juntes' "és una expressió molt clara del que volem fer: lluitar amb tots vosaltres al carrer i a la institució des d'una visió d'esquerres, perquè nosaltres sí que som d'esquerres".