15.04.15

ICV-EUiA exigeix a CiU que doni suport al manifest del Pacte Social per l'Aigua a Catalunya

Marc Vidal reclama al conseller que posi les bases per gestionar l'aigua com un bé comú

Marc Vidal durant una intervenció al Ple del Parlament

El diputat d'ICV-EUiA, Marc Vidal, ha interpel·lat avui al conseller de Territori i sostenibilitat, Santi Vila, per exigir-li el "suport explícit" del Govern al Pacte Social per l'Aigua de Catalunya impulsat per entitats veïnals i ecologistes signat fa pocs dies també per ICV-EUiA. "Si l'aigua és un dret universal, cap persona pot quedar-se'n sense accés i cap família sense dret a un mínim vital", ha dit Vidal però ha recordat que durant aquests anys moltes famílies han tingut problemes per accedir al servei de l'aigua mentre les tarifes no han deixat de créixer: fins un 34% en els darrers dos anys.

"Aquesta política d'aigua -que duu a terme el govern de CiU-  que només té en compte blindar els beneficis empresarials és incompatible amb la garantia d'un dret humà. Per això és necessària una política d'aigua on els criteris d'equitat social prevalguin davant els criteris mercantils", ha reclamat Vidal, just la setmana que ICV-EUiA segueix impulsant la campanya sobre "rescat social" que té com a una de les prioritats l'accés als subministraments bàsics com l'aigua per fer front a l'emergència social.

Durant la seva intervenció, Vidal ha reclamat al conseller que vetlli i treballi per la gestió pública de l'aigua "perquè surt més barat als ciutadans" i perquè garanteix que cap persona se'n quedi sense. Per això, el diputat d'ICV-EUiA ha demanat a Vila que segueixi el que fan a d'altres països com França o Alemanya i torni a municipalitzar la gestió de l'aigua. "Li reclamo novament, amb insistència, que torni a recuperar el control públic d'ATLL", ha demanat el diputat d'ICV-EUiA que ha qualificat de "nyap sense precedents" i "d'autèntica estafa" la seva venda tot i que ha celebrat que el conseller hagi reconegut que el que s'esperava dels operadors privats no ha funcionat i que hagi denunciat "la pràctica abusiva" de les empreses subministradores que gestionen l'aigua

Per tot plegat, ha demanat al conseller que sigui capaç en el poc temps que li queda de govern "de passar a la història com el conseller que va posar les bases per gestionar l'aigua com un bé comú i posi les bases d'un pacte que garanteixi l'ús de l'aigua com un dret universal". Així, Vidal demanarà en la moció que el govern aprovi un Pla d'acompanyament i Recursos per a la Municipalització de l'aigua (PARMA), és a dir, un pla per remunicipalitzar la gestió de l'aigua i que el Govern posi a disposició dels municipis un equip jurídic d'assessorament per donar resposta a la finalització dels contractes, les concessions, la titularitat o rescat de les canonades, la viabilitat econòmica o la configuració com a empresa pública que ho haurà de gestionar.

La segona pota del pla, ha dit, és un pacte d'usos de l'aigua perquè no es pot permetre  que mentre es demana a la ciutadania un estalvi en l'aigua de boca, no s'asseguri la mateixa eficiència en els usos industrials, o un ús racional i equilibrat en els usos agrícoles i ramaders. I finalment, pel que fa al pacte social de l'aigua perquè l'aigua sigui un bé comú, ha demanat que la gestió sigui pública en tot el cicle integral i es fomenti la informació i la participació en la gestió de l'aigua amb responsabilitat de les administracions locals, també el seu paper dels municipis en la prevenció de la contaminació de les aigües, especialment per nitrats procedents de les dejeccions ramaderes i especialment el d'aquells municipis situats en zones vulnerables.