26.06.12

ICV-EUiA insta el Govern català a "no fer cap pas enrere" en el model d'escola catalana

Dolors Camats qualifica de "barbaritat" la sentència del TS que deroga l'article que diu que no s'han de segregar els alumnes per llengua

Dolors Camats en una roda de premsa al faristol del Parlament

 La portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, ha instat el govern de la Generalitat a no fer "cap pas enrere" en el model d'escola catalana i que defensi aquest model "per totes les vies jurídiques, legals i polítiques" ja sigui amb recursos o nous decrets. "Cal preservar el nostre model lingüístic a l'escola", ha dit la portaveu parlamentària que veu "absurda" la sentència des del punt de vista pedagògic. " El model d'escola catalana en llengua i continguts vigent ha de continuar sent-ho", ha dit la diputada que ha remarcat que es tracta d'un model d'èxit a nivell acadèmic i lingüístic que garanteix l'aprenentatge del català i del castellà.

"És una barbaritat que el TS es carregui l'article que diu que no s'han de segregar els alumnes per llengua perquè és un model d'èxit social i de cohesió, que evita separar nens i nenes per origen o llengua", ha afegit Camats que ha recordat que "la llengua vehicular és una, i en el nostre sistema educatiu és el català però els projectes lingüístics de centre, que cada escola ha de presentar, han de ser aprovats pel Departament, i ja inclouen l'ús de les altres llengües, inclòs el castellà, que no és vehicular".

 D'aquesta manera, Camats ha explicat que sentència del Tribunal Suprem anul·la articles d'un decret del 2008 que desplega la LOE en relació a l'etapa 3-6 anys, i que és previ a la LEC. "Algun dels articles anul·lats són una còpia exacte dels articles 6 i 35 de l'Estatut", ha dit Camats que veu contradiccions entre les dues sentències com per exemple que el TS anul·li un article, el 35.1 -"El català s'ha d'utilitzar normalment com a llengua vehicular i d'aprenentatge en l'ensenyament universitari i en el no universitari"- que en canvi sí que havia passat el filtre del Tribunal Constitucional. A més, en l'article 6 la STC anul·la el caràcter preferent del català, però no el caràcter normal.

 Per tot plegat, Camats ha avançat que ICV se sumarà a les mobilitzacions unitàries per defensar el model d'escola catalana.