02.06.15

ICV-EUiA lamenta que la llei d'FP que debatrà el Parlament instauri el model laboral precaritzador de CiU

Joan Mena insta l'Estat a "reflexionar" sobre les xiulades a Felip de Borbó i lamenta que CiU s'inhibís davant del blindatge de la successió monàrquica per part del PP i del PSOE fa un any

Joan Mena en una roda de premsa al faristol del Parlament

ICV-EUiA lamenta que la llei d'FP que debatrà el Parlament de Catalunya pot aprofundir la precarització del mercat laboral que s'ha incrementat durant els governs de CiU. Així ho ha indicat el portaveu adjunt del grup de la coalició roja i verda a la cambra, Joan Mena, aquest dimarts al faristol del Parlament, en una roda de premsa durant la qual ha considerat que aquesta proposta de llei és "un pas endavant, però que s'ha quedat a mig camí". Així mateix, Mena també ha comentat la polèmica sobre la xiulada a Felip de Borbó que va tenir lloc aquest dissabte al Camp Nou: el portaveu adjunt roig i verd ha instat a l'Estat a reflexionar, enlloc de sancionar, per adonar-se que el republicanisme és majoritari a Catalunya. Així mateix, ha lamentat que el PP i el PSOE s'oposessin i CiU s'inhibís quan, fa un any, l'Esquerra Plural al Congrés i ICV-EUiA al Parlament van reivindicar el dret a decidir sobre el model d'Estat amb motiu de la successió de Joan Carles de Borbó.

"Teníem l'oportunitat de fer una llei diferent a les que hi ha a l'Estat espanyol, avançada, que fos una referència", ha defensat Mena, que ha lamentat que l'oportunitat no s'ha acomplert plenament. Així mateix, Mena ha destacat que l'elaboració de la llei d'FP també "hauria d'haver servit com a contrapès a la LOMQE, però no ha estat així: RIgau sembla que amb una mà diu que no a Wert, però amb l'altra va desplegant la llei en assumptes com el decret de plantilles, les proves de competències bàsiques, o la precarització de la inspecció", ha afegit el portaveu adjunt d'ICV-EUiA i mestre de professió.

Pel que fa als aspectes concrets de la llei, Mena ha lamentat  especialment que la norma no introdueixi una garantia de contracte d'aquelles persones que fan pràctiques en empreses en el marc de l'FP dual. Aixó pot contribuir a augmentar la "precarietat", ha lamentat el diputat, que ha denunciat que "el model laboral de CiU impregna i contamina tota la llei".

Així mateix, Mena ha lamentat també el model de governança de la Formació Professional que preveu la norma, en el qual el Govern té majoria absoluta, amb un 60% del pes enfront del 20% del pes dels sindicats i el 20% de la patronal. ICV-EUiA, ha assenyalat Mena, preferia un model on el pes es distribuís seguint el model de 50 + 24 + 25. Mena també ha denunciat que la llei deixi oberta la porta a l'entrada d'altres agents en aquest model, com les Cambres de comerç que, al seu parer, ja haurien d'estar incloses a la part de la patronal. Finalment, el portaveu d'Ensenyament d'ICV-EUiA també ha lamentat que la norma no adscrigui a un departament concret l'agència que ha de vetllar sobre l'FP.

 

Aquesta agència serà pública, ha saludat, d'altra banda, Mena, que ha subratllat que això serà així gràcies a una esmena de la coalició roja i verda. Així mateix, el diputat també ha valorat positivament que la norma proposada prevegi la integració de sistemes de l'FP i el reconeixement de cinc principis rectors per llei.

Demana a Rigau que reverteixi les retallades al 0-3 enlloc de fer anuncis unilaterals

Pel que fa a l'anunci de la consellera Rigau, que aquest dimarts ha anunciat que set escoles rurals atendran infants de 0 a 3 anys el curs vinent, Mena ha subratllat que el que ha de fer el govern per donar suport a aquest ensenyament preescolar és revertir les retallades en escoles bressol i recuperar la inversió pública en aquests serveis. Així mateix, el portaveu adjunt d'ICV-EUiA ha lamentat també que els grups polítics, els sindicats, i la comunitat educativa s'hagin assabentat d'aquest pla per la premsa, i no pels canals de diàleg de l'executiu amb aquestes entitats, i ha reclamat que qualsevol d'aquests plans garanteixi unes condicions laborals dignes pel personal que ha de prestar aquest servei.

Reclama a CiU que no "doni lliçons" sobre l'impost bancari

Pel que fa a la crida del Govern de CiU a les formacions catalanes per "fer pinya" per obtenir els recursos de l'impost sobre la banca que el Tribunal Constitucional nega a Catalunya, Mena ha respost recordant l'aval que històricament CiU ha donat al model fiscal desigual de l'Estat espanyol: "que no tingui cap dubte CiU, estarem sempre al costat de les reivindicacions que permetin millorar la vida dels i les catalanes", ha dit Mena, alhora que ha advertit que "no permetrem a CiU, que sempre ha donat suport al model fiscal de l'Estat, que ens doni lliçons". En aquest sentit, el portaveu adjunt roig i verd ha considerat que aquest problema ara no existiria si el grup conservador hagués atès a finals de la legislatura passada la proposta d'ICV-EUiA per legislar aquesta taxa com un impost propi.

Finalment, el portaveu adjunt d'ICV-EUiA també s'ha referit a la polèmica generada per la xiulada a l'himne espanyol i a Felip de Borbó dissabte passat al Camp Nou abans del partit final del torneig de Copa. Mena ha instat el govern de l'Estat a "reflexionar per quins motius una immensa majoria de catalans i catalanes no se senten identificats" amb símbols com la ‘Marxa Reial' o la corona., i ha constatat que "avui el republicanisme per sort és majoritari a Catalunya".

En aquest sentit, el portaveu adjunt d'ICV-EUiA ha recordat que la polèmica s'ha produït quan fa just un any de l'abdicació de Joan de Borbó i l'accés al tron del seu fill Felip, "una abdicació i una renovació monàrquica blindades gràcies al vot del PP i del PSOE, però també a la inhibició de CiU", ha assenyalat Mena, tot recordant que la federació conservadora es va abstenir quan l'Esquerra Plural va defensar al Congrés el dreta a decidir sobre el model d'Estat enfront d'una successió automàtica, i quan ICV-EUiA va fer el mateix al Parlament.

"Nosaltres  el que volem és poder decidir-ho tot", ha reiterat Mena, que davant de la possibilitat de sancions per la xiulada ha reclamat a l'Estat "que no faci el ridícul" coartant la "llibertat d'expressió" i que, si vol evitar que l'himne sigui xiulat, no el posi abans d'esdeveniments esportius com el de dissabte.