03.06.15

ICV-EUiA proposa crear un informe per mesurar les desigualtats en base a indicadors de qualitat de vida i desenvolupament sostenible

Josep Vendrell considera que els indicadors macroeconòmics són insuficients per mesurar el progrés social i l'impacte real de les lleis aprovades i les polítiques fetes pel Govern

Josep Vendrell durant la seva intervenció en el ple del Parlament

El diputat d'ICV-EUiA, Josep Vendrell, ha interpel·lat avui al conseller d'Economia, Andreu Mas Colell, a qui ha proposat  crear un informe anual basat en indicadors socials i ambientals per tal de mesurar la incidència i els efectes de les polítiques públiques de la Generalitat i de les lleis aprovades pel Parlament. La proposta, que estarà inclosa en la moció posterior a la interpel·lació, inclou el debat d'aquest informe al Parlament, té com a objectiu, segons Vendrell, tenir una referència per elaborar i avaluar els pressupostos de la Generalitat i l'activitat legislativa de la cambra que vagi més enllà de les dades macroeconòmiques ja que aquestes, en paraules del diputat, són "insuficients per mesurar el rendiment econòmic, el progrés social i l'impacte real de les mesures aprovades pels Governs". Aquest informe, que ICV-EUiA proposa que podria basar-se en els 52 indicadors de l'Índex de Progrés Social, suposaria valorar el progrés en termes de benestar i de satisfacció de les necessitats.

"La voluntat de crear aquest informe anual respon a la situació d'emergència social i ambiental que estem travessant a causa de les polítiques realitzades fins el moment", ha explicat Vendrell, . El diputat ha atribuït les últimes dades publicades per l'INE -taxa de risc de pobresa a Catalunya d'un 15,8%, 12% de la població amb moltes dificultats per arribar a final de mes, 20% de la població activa a l'atur o els 48 desnonaments diaris a Catalunya, entre d'altres- a les polítiques d'austeritat destinades únicament a reduir el dèficit i pagar el deute assumides pel Govern com a pròpies. "L'atur i la precarietat provoquen desigualtat", ha explicat Vendrell, "però s'hi afegeix que les polítiques públiques no fan la funció que haurien de fer".

Per Josep Vendrell, aquestes polítiques van ser dissenyades sense tenir en compte cap indicador social ni ambiental -"els indicadors utilitzats fins ara mesuren la producció, però el que caldria mesurar és el benestar de les generacions actuals i la seva sostenibilitat". És per això que, per a Vendrell, cal situar la desigualtat social i el desenvolupament sostenible en el centre del debat i en la prioritat de les administracions públiques.

D'altra banda, Vendrell també ha volgut recordar al Parlament que mesures com aquesta ja s'estiguin portant a terme en països com França, Alemanya, Autràlia, Escòcia, Bèlgica o Nova Zelanda.

Acord de CIU i ERC pels Pressupostos 2015

El diputat d'ICV-EUiA ha aprofitat la seva intervenció per valorar l'acord al que CIU i ERC van arribat per aprovar els Pressupostos de 2015, els quals ha considerat "queden lluny  de les necessitats reals dels ciutadans i ciutadans, i no són el veritable Pla de rescat social que cal en aquests moments". Vendrell ha posat com exemples l'aportació de 3 milions d'euros per beques menjador a les escoles bressol, molt lluny dels 5 milions de 2010, o els 5,4 milions d'euros destinats a la inserció laboral de persones amb discapacitat, quan el 2010 i 2011 l'aportació era d'11 milions. "Els pressupostos de la Generalitat tenen un escàs efecte redistributiu i són assistencialistes, hi ha més caritat que reconeixement de drets", ha conclòs Vendrell.