08.10.14

ICV-EUiA reclama la retirada del cànon sobre els préstecs a les biblioteques i exigeix diàleg entre les parts

Josep Casasnovas reivindica compatibilitzar una remuneració digna als artistes per les seves obres, amb l'accés universal a la cultura

ICV-EUiA de Granollers ha presentat una moció en la que es reclama la retirada del Decret 624/2014, pel que s'estableix un nou sistema de pagament sobre els préstecs bibliotecaris. Així, amb aquest cànon, els autors cobrarien cada vegada que una de les seves obres fos prestada en qualsevol biblioteca de l'Estat. Aquesta taxa no la pagarien directament els usuaris, sinó les institucions públiques responsables de cada biblioteca, per tant, els Ajuntaments podrien ser els majors perjudicats.

 

El Portaveu ecosocialista, Josep Casasnovas, considera que cal trobar fórmules per a una digna remuneració dels artistes per la creació de les seves obres, però que no es pot fer “minant els pressuposts de la xarxa de biblioteques públiques, que ja de per sí estan prou malmesos”.

 

Segons Casasnovas, el pagament cànon anirà directament lligat a una reducció de les partides destinades al foment de la lectura, a la millora de les instal•lacions o a l'adquisició de nous exemplars per part de les biblioteques, i considera que “s'equivoca aquell que considera les biblioteques com un enemic econòmic dels artistes, ja que precisament a les biblioteques els artistes arriben a un gran volum de població que possiblement no els coneixeria d'altra manera, i aquests espais els serveixen d'altaveu i de promoció personal”.

 

La moció presentada reclama més diàleg a les parts implicades, i que el Govern Central convoqui una taula de reflexió sobre el tema per a trobar solucions que serveixin a tots els actors. En el mateix sentit, Casasnovas ha dit que “és imprescindible que fem compatible el dret a una remuneració digna amb el dret a l'accés universal a la cultura, especialment per a les classes populars, i no trenquem el model d'èxit de la xarxa de biblioteques públiques de Catalunya”.