05.03.14

ICV-EUiA vol que el Parlament porti al TC la reforma local del PP

Dolors Camats diu que la llei aprovada pel PP en el Congrés dels Diputats és un "atac" als ajuntaments i la seva funció

Dolors Camats en una intervenció en el ple del Parlament de Catalunya

La portaveu d'ICV-EUiA en el Parlament de Catalunya, Dolors Camats, ha explicat avui que el seu grup parlamentari, juntament amb el grup parlamentari del PSC, presentaran una proposta de resolució per a què el Parlament de Catalunya presenti recurs davant la reforma de les administracions locals aprovada amb els vots del PP en el Congrés dels Diputats. 

"Hi ha un segrest competencial en determinades qüestions que fins ara estaven prestant els ajuntaments i que ara deixaran de prestar", ha explicat Camats que ha afegit que moltes d'elles "tenen relació amb polítiques de cohesió social com són polítiques de salut, educació i serveis socials".

"Avui els ajuntaments estan actuant com a trinxera i fins i tot com a refugi de polítiques i drets, que tant l'Estat com la Generalitat han abandonat o retallat. Els ajuntaments han estat a més a més origen de nous drets i serveis, des del 0-3, fins a la teleassistència o les polítiques d'ocupació o de participació. La reforma impulsada pel PP està també dissenyada per retallar aquestes capacitats als ajuntaments. I el principal damnificat en serà el ciutadà" ha afegit Camats. 

Camats ha dit que la llei "vulnera el principi d'autonomia local" perquè "redueix els serveis mínims obligatoris o fins i tot els elimina perquè es decideixen en funció del número d'habitants i tots aquests serveis, en aquells municipis de menys de 20.000 habitants, passaran a ser coordinats per la diputació de torn". "Aquests municipis no tindran serveis propis", ha denunciat Camats.

Camats ha dit que la LRSAL també "vulnera clarament l'Estatut d'Autonomia", ja que aquest "distribueix el territori en vegueries i municipis i perquè atorga a les administracions locals competències que la nova legislació del Govern de Rajoy eludeix", com és el cas de les competències en educació, salut, planificació, programació i gestió de l'habitatge públic, protecció del medi ambient o la prestació de serveis d'atenció a les persones.