30.06.09

ICV-EUiA votarà en contra del “nucli central” de la LEC perquè “no és una llei de país, ni de consens ni dóna estabilitat”

La portaveu Dolors Camats lamenta que la LEC serà la primera llei de l’Estat a establir que la separació de nens i nenes sigui una opció amb dret a concert

Dolors Camats revisió el pacte d'entesa

La portaveu del grup parlamentari d’ICV-EUiA, Dolors Camats, ha avançat que la seva coalició votarà en contra demà del “nucli central” de la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) perquè “no és pas una llei de país, ni de consens ni dóna estabilitat”. Camats, en roda de premsa al Parlament, ha explicat que ICV-EUiA votarà en contra dels títols IV (“Servei d’Educació de Catalunya”) i XII (“Del finançament del sistema educatiu”) i s’abstindrà en el Preàmbul.

 

Entre l’articulat (s’adjunta a aquest comunicat el sentit del vot d’ICV-EUiA al text), Camats ha subratllat negativament els apartats en què la LEC estableix com a principi ordenador del Servei d’Educació de Catalunya el principi de coeducació per mitjà de l’escolarització mixta, que la qualifica de “preferent”, però no excloent. Per tant, ha lamentat Camats, “la LEC serà la primera llei de l’Estat a establir que la separació de nens i nenes és una opció amb dret a concert”

 

Tot i el rebuig al nucli central de la llei, ICV-EUiA votarà a favor dels títols I, II, III, V, VII (excepte l’article 76, en què votarà negatiu), VII, VIII, IX (excepte article 148, vot també negatiu), X i XI. També votarà a favor de les disposicions transitòries i disposicions addicionals (excepte la número 8 i la 25, amb vot en contra).

 

Camats ha subratllat que els títols IV i XII van en contra del Pacte Nacional d’Educació com també els articles 76, 148 i 176. Pel que fa a l’article 76, ICV-EUiA argumenta que votarà en contra de la possibilitat d’adscriure a un centre de primària amb un centre de secundària no per criteris de proximitat com fins ara sinó per altres. En l’article 148 s’argumenta el vot negatiu perquè defineix el consell escolar com a òrgan de participació en el Govern del centre mentre que l’article 176 es votarà en contra perquè defineix les zones educatives com a simples unitats de programació que poden coordinar recursos de les administracions.

 

Entre les esmenes que ICV-EUiA defensarà, Camats ha subratllat la que afegeix un nou principi d’ordre general que digui “la laïcitat com a principi integrador i marc comú de convivència de totes les conviccions religioses i filosòfiques” (número 27), una esmena perquè el govern es comprometi a crear també centres propis (número 60) i una esmena perquè en comptes de parlar de Servei d’Educació de Catalunya es parli de “Servei Públic d’Educació”.

 

La data del finançament: 8 d’agost del 2008

 

D’altra banda, Camats s’ha referit a l’acord de finançament, que segons el president Zapatero arribarà el 15 de juliol: “Volem deixar clar que la data legal i òptima és la data que estableix l’Estatut, el 8 d’agost del 2008, i aquesta està sobrepassada, està fora de termini i de la legalitat”. Així mateix, ha demanat a CiU que deixi de banda el “partidisme” i “posi les seves capacitats en la defensa d’un bon acord”.