14.06.16

ICV exigeix ​​al BEI que assumeixi responsabilitats en el cas Castor

El Banc Europeu d’Inversions (BEI) ha comparegut avui davant la comissió de control pressupostari amb motiu de l’aprovació de l’Informe Urtasun l’any 2015

Ernest Urtasun en comissió al Parlament Europeu

L'eurodiputat d'ICV i portaveu de la formació ecosocialista, Ernest Urtasun ha exigit avui al BEI, en la seva compareixença davant la comissió de control pressupostari del Parlament Europeu, que assumeixi les responsabilitats que els hi correspon arran del cas Castor. "Està creixent l'interès de diferents comissions del Parlament Europeu per arribar al fons de la qüestió, així com de la Comissió Europea", ha afirmat Urtasun, recordant que la Comissió de Peticions ha acceptat a tràmit una reclamació i que Competència també està estudiant el cas. La compareixença del BEI davant la comissió de control pressupostari s’ha fet efectiva avui després de l’aprovació de l’Informe Urtasun el qual el Parlament Europeu va aprovar el passat 2015.

"El BEI va ser una peça més del complex engranatge que va permetre la gran estafa del Castor i per això la UE ha d'assumir les seves responsabilitats" ha insistit Urtasun davant els representants del BEI. Durant la seva intervenció l'eurodiputat ecosocialista ha recordat que "la ciutadania ja està pagant la indemnització per la paralització de l'activitat de Castor de 1.300 milions en la factura del gas."

Pel membre del grup Verds/ALE, els representants del BEI "segueixen sense respondre a preguntes crucials sobre el seu paper, especialment sobre com és possible que l'avaluació del projecte fos positiva si ESCAL UGS, es troba actualment en un judici per prevaricació ambiental en el cas del Projecte Castor". Així mateix els hi ha recordat que el permís d'obra terrestre “va ser declarat nul per un tribunal de Castelló i l'exempció d'una declaració d'impacte ambiental per la connexió marina ha estat declarada nul·la pel tribunal Suprem".

Urtasun ha insistit que "davant la connivència del govern amb la gran estafa del projecte Castor i l'immobilisme dels dirigents del BEI, seguirem treballant des de les institucions europees de la mà de la societat civil". Així, ha recordat que la setmana que ve, en la Comissió de peticions es tornarà a tractar l'escàndol del Castor, ja que en els pròxims mesos compareixerà a Brussel·les la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia i que la Comissió segueix investigant el cas en el marc d’un procediment d'ajudes d'estat il·legals.