21.10.04

ICV I CCOO MOSTREN LA SEVA COINCIDÈNCIA EN LA NECESSITAT D’INTRODUIR MILLORES SUBSTANCIALS EN EL PROJECTE DE PRESSUPOSTOS DE L’ESTAT PER AL 2005

Joan Herrera s’ha entrevistat aquest matí amb Joan Coscubiela per informar-lo sobre les negociacions que ha fet el grup de l’Esquerra Verda al Congrés sobre els Pressupostos

herreraccoo221004.jpg

El diputat d’ICV i portaveu del grup de l’Esquerra Verda al Congrés, Joan Herrera, i el coordinador general del sindicat CCOO a Catalunya, Joan Coscubiela, han coincidit avui en la necessitat d’introduir millores substancials en el projecte de Pressupostos de l’Estat per al 2005.

Herrera i Coscubiela s’han reunit aquest matí durant més d’una hora a la seu de CCOO, per tal que el diputat d’ICV informés al dirigent sindical sobre les negociacions que el grup de l’Esquerra Verda ha fet al Congrés sobre els Pressupostos.

Herrera ha explicat que ICV ha decidit no presentar una esmena a la totalitat perquè no volia bloquejar els primers pressupostos del nou Govern del PSOE, si bé ha advertit que un cop superada aquesta primera fase l’Esquerra Verda mantindrà la seva actitut “exigent” perquè hi ha parts “manifestament millorables”.

En aquest sentit, tant Herrera com Coscubiela han coincidit en que l’actual projecte manté com a insuficiències, entre altres punts, el tractament de les pensions del Sovi, ja que cal anivellar el seu augment al de les pensions més baixes; que l’actual inversió en infraestructures ferroviàries és insuficient; i que cal complir ja amb les cinc sentències del Tribunal Constitucional i traspassar a la Generalitat els recursos per a la Formació Contínua.

Segons Herrera, “hem donat un vot de confiança a aquests pressupostos ja que hi ha hagut gestos del Govern per avançar cap a polítiques socials i ecològiques i ja que els pressupostos per al 2005 estaven molt hipotecats pels acords adoptats per l’anterior Govern del PP”.

En aquest sentit, Herrera ha explicat que ICV ha aconseguit introduir avenços en matèria de cooperació (amb un increment de la despesa fins al 0,3%); en la lluita contra la sinistralitat laboral (ja que hi haurà un increment pressupostari per destinar a inspectors de treball); i per establir un fons d’Immigració.

Respecte a les energies renovables, s’incrementaran els crèdits ICO en 150 milions d’euros i es crearà una partida per a l’adaptació dels edificis públics (ajuntaments i comunitats autònomes) a les energies renovables, al voltant d’uns 7 milions d’euros.

Com a avenços, també s’incorporaran acords legislatius com la modificació de la Llei d’Estabilitat Pressupostària, de manera que es permeti una flexibilitat més gran per a les diferents administracions; la lluita contra el frau fiscal; i la reforma fiscal, que s’elaborarà al llarg del 2005 amb la finalitat de millorar l’equitat.

També es farà una llei de regulació de la subcontractació laboral, per reduir la sinistralitat laboral i la precarietat; s’aprovaran una bateria de mesures per recuperar l’Estat del benestar, com desenvolupar una reforma del sistema educatiu, modificar del finançament de la sanitat per reduir el dèficit de les autonomies; el desenvolupament d’un pla d’ús racional del medicament i un Pla de dependència.

Respecte a l’habitatge, es modificarà Llei del Sòl per reequilibrar el mercat i fer accessible l’habitatge. També s’avançarà en les propostes d’eficiència energètica per als edificis que garanteixin una societat més sostenible, s’incrementarà la dotació per a l’Instituto para Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE), ens al qual el Govern no dotava de mitjans per al desenvolupament de polítiques eficaces, i s’introduiran millores substancials en el Reglament d’Estrangeria.