21.01.16

ICV insta a la Comissió Europea a obrir una investigació formal per ajuda d'estat il·legal en el cas Castor

Urtasun es mostra confiat en què aquesta via pugui suposar una sanció desprès de consultar fonts comunitàries

Ernest Urtasun durant una intervenció al Parlament Europeu

Davant les informacions que la Comissió Europea està recavant informació en el marc de la denúncia de CECOT i altres entitats empresarials per la indemnització al projecte Castor, l’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, ha instat a la Comissió Europea a obrir un procediment formal de sanció contra Espanya. “És una nova via en el setge contra la vergonyosa indemnització del cas Castor", ha dit Urtasun després que s’hagi conegut la notícia. De fet, l'anomenat "Informe Urtasun" aprovat l'any passat ja demanava a la Comissió que "investigués si les decisions del Govern espanyol sobre Castor podrien considerar ajuda estatal prohibida".En aquest sentit, l’eurodiputat ecosocialista s'ha mostrat confiat en que es pugui iniciar un procediment d'infracció per ajudes d'estat il·legals. "Tenim precedents, Fiat, Starbucks i el govern de Bèlgica han estat durament sancionats recentment i s'han hagut de tornar les ajudes", ha explicat Urtasun.

Amb tot, Urtasun creu que no es tanquen “altres vies d'acció, seguirem treballant en el Parlament i davant del Banc Europeu d'Inversions (BEI) que va finançar el projecte". Així aquesta acció es sumaria al procediment de queixa del Banc Europeu d'Inversions que va presentar la Plataforma en defensa del Sènia. L'eurodiputat ha recordat que aquest mateix dilluns “representants del BEI visiten Alcanar per fer una investigació de camp i nosaltres hi serem presents".

Cal recordar que l'empresa Escal, participada en el 66,6% per l'ACS de Florentino Pérez, rebrà 1.300 milions d'euros com a indemnització pel fallit magatzem de gas Castor. La indemnització serà coberta per tota la ciutadania al rebut de la llum.

Clicant aquí pots consultar l'Informe Urtasun sobre aquesta mateixa qüestió: