15.02.17

ICV lamenta la proposta del Parlament en la reforma del mercat d’emissions

Ernest Urtasun: "El poderós lobby de la indústria del ciment ha guanyat. Teníem una oportunitat d’or per demostrar que aplicàvem en aquesta reforma els compromisos assolits en Acord de París sobre el clima"

Ernest Urtasun en una intervenció durant el ple del Parlament Europeu

Durant el dia d’avui el Parlament Europeu ha votat avui la revisió del Sistema de Comerç d’Emissions de la UE (EU ETS) per al període 2021-2030, la reforma del mercat d’emissions carboni. Era la primera prova del compromís de la UE en la lluita pel clima i la transició ecològica de la nostra economia, després dels compromisos adquirits en la cimera de París.  El vot però, ha estat profundament decebedor i les esmenes que rebaixaven més els objectius del text han estat aprovades. En l’acord assolit en el comitè de Medi Ambient va ser central l’eliminació de les activitats de la indústria del ciment de la llista d’indústries que reben assignacions gratuïtes. No obstant això, després d’una intensa pressió per part del lobby del ciment, una indústria contaminant i vinculada a la cultura de l’especulació, s’ha perdut aquest assoliment aconseguit en comissió amb una esmena al ple. També s’ha incrementat de la taxa de reduccions anuals del nombre de drets d’emissió.

Com a resultat, el grup dels Verds/ALE ha votat en contra de la proposta i ha lamentat l’ocasió perduda. L’eurodiputat d’ICV Ernest Urtasun ha afirmat:
“Clarament, el poderós lobby de la indústria del ciment ha guanyat. Teníem una oportunitat d’or per demostrar que aplicàvem en aquesta reforma els compromisos assolits en Acord de París sobre el clima. Una majoria de parlamentaris, principalment conservadors i liberals, mostren una enorme incoherència i han fracassat estrepitosament en la primera prova en la lluita pel clima i la transició ecològica de la nostra economia.

El sistema de drets d’emissió és una política emblemàtica de la Unió Europea en la lluita contra el canvi climàtic, però encara no té ambició, fins i tot després de signar l’acord històric de París. La UE ha de canviar les seves polítiques per complir les seves promeses i compromisos. Avui s’ha fet un pas enrere en la imprescindible modernització ecològica de l’economia i sectors molt contaminants com el del ciment han estat els grans guanyadors.”