11.05.17

ICV lamenta que a hores d’ara ICL i Generalitat no hagin anunciat un pla concret per reduir i finalitzar els abocaments a El Cogulló

ICV comparteix l'angoixa i expressa el suport als treballadors i treballadores de l'empresa davant la situació d'incertesa en la que es troben Els ecosocialistes exigeixen a la Generalitat i ICL que anunciïn i apliquin ja mesures per mantenir els llocs de treball i complir estrictament amb la normativa mediambiental

Iniciativa per Catalunya Verds del Bages lamenta que a hores d’ara la Generalitat de Catalunya i l’empresa ICL no hagin anunciat encara un Pla concret de mesures, calendari concret i mecanismes de seguiment per a la progressiva reducció dels abocaments al Cogulló, la finalització i posterior retirada del runam. ICV comparteix per això l’angoixa dels treballadors i treballadores de l’empresa que es troben en una situació d’incertesa i veuen perillar els seus llocs de treball.

 

ICV reclama a l’empresa ICL i la Generalitat de Catalunya que assegurin la continuïtat de l’activitat minera al Bages, amb el compromís ferm de la normativa mediambiental, l’assumpció de costos derivats per part de l’empresa, i el manteniment dels llocs de treball actuals i que permeti la creació de nous llocs de treball tal i com l’empresa es va comprometre amb la signatura d’un conveni amb la Generalitat de Catalunya el passat 13 de novembre de 2015.

 

ICV recorda que va ser la mateixa empresa qui es va comprometre amb la data concreta de finalització dels abocaments a El Cogulló, i lamenta que l’alerta per les dificultats de compliment de la data no sorgeixi fins fa uns mesos, ni hagin existit els mecanismes de seguiment necessaris.

 

ICV es referma en la convicció que és compatible la continuïtat de l’activitat econòmica minera a la comarca amb el respecte mediambiental, però són imprescindibles unes exigències clares i concretes per part de la Generalitat de Catalunya i un compliment estricte per part de l’empresa.

 

Tal i com ja va recollir en les seves al·legacions al Pla Director Urbanístic de la Mineria al Bages, ICV reclama un Pla global de mesures sobre la mineria a tota la comarca del Bages amb mesures concretes per a l’assoliment del principal repte: l’eliminació dels runams i la seva restauració. En aquest sentit, ICV valora positivament l’anunci d’una nova planta a Sallent ja que va en la línia de la petició de no abandonament per complet de l’activitat a aquest municipi i que hauria de permetre accelerar la retirada del runam. ICV reclama també a la Generalitat que acceleri al màxim la construcció del nou col·lector de salmorres per escurçar els terminis actualment previstos.

 

ICV demana que en aquest pla global s’incloguin mesures sobre la mineria a tota la comarca del Bages i que per tant, es detallin també mesures sobre Cardona que garanteixin l’eliminació de la terrera vella, mantenint així mateix els llocs de treball.

 

Per aquests motius i tot i considerar que el manifest presentat té diverses mancances, ICV donarà suport als treballadors i treballadores d’Iberpotash en els actes organitzats per al dissabte 13 de maig a la tarda.