25.09.13

ICV porta al Senat una Llei de llibertat religiosa per derogar els acords amb la Santa Seu

Joan Saura denuncia els privilegis de l'Església catòlica com el seu finançament públic, els comptes opacs i les immatriculacions

El president d'ICV i conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, durant una roda de premsa al faristol del Parlament

El senador d'ICV adscrit al grup de l'Entesa, Joan Saura, ha defensat avui al Ple del Senat una proposició de llei de llibertat religiosa, de pensament i de culte, que demana derogar els acords amb la Santa Seu i que ha estat rebutjada per la majoria conservadora de PP i de CiU. Durant la seva intervenció, Saura ha apel·lat a les paraules del Papa Francesc I, que va defensar al Brasil la existència de l'estat laic així com a l'aprovació a França d'una Carta de la laïcitat com a "signe dels temps".

El  senador ecosocialista ha explicat que el text pretén desenvolupar l'article 16 de la Constitució en tota la seva amplitud i ser extensiva, sensible i equitativa respecte a totes les opcions de pensament. "Es tracta d'assegurar la igualtat en l'exercici de la llibertat religiosa i la separació de la religió (de l'àmbit privat) de l'esfera pública".

Segons el text proposat, la llei orgànica de millora de la qualitat educativa no seria vàlida perquè Saura proposa establir que "cap menor serà obligat a instruir-se en una religió o en un sistema de conviccions" però també que  "el menor estarà protegit davant qualsevol forma de discriminació o segregació per motius ideològics o religiosos".

 Durant la seva intervenció, Saura ha repassat alguns fets que demostren privilegis per a l'Església Catòlica, com el seu finançament públic, amb comptes opacs, que "en aquest país, tots paguem els sous dels capellans", o les immatriculacions.