17.01.11

ICV portarà al Parlament que el patrimoni dels diputats i diputades sigui públic davant la negativa de CiU i el PSC

La formació ecosocialista demana que el govern espanyol convoqui la Conferència de presidents autonòmics perquè diguin "prou" al discurs "trampós" de Zapatero i Aznar

Joan Herrera i Ricard Gomà en una roda de premsa a còdols el 17 de gener

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha explicat que el grup parlamentari d'ICV-EUiA inclourà en la ponència conjunta per la Llei de transparència de l'Administració pública per tal que el patrimoni dels diputats i de les diputades es conegui a l'entrada i a la sortida dels mandats corresponents. Herrera ha fet aquest anunci després que CiU i PSC hagin dit que "ara no toca" a la proposta de reforma del Reglament del Parlament que els ecosocialistes van fer arribar a la resta de grups. Només ERC i C's i SI (amb matisos) s'han mostrat predisposats a canviar aquesta norma de la cambra catalana.

 

"Esperem que aquesta no sigui l'excusa per no fer públic el patrimoni ni anar més enllà en els elements de transparència i contra la corrupció i posposar qualsevol avenç en aquesta qüestió ", ha assegurat alhora que ha criticat la decisió del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, de no presentar la llei per la transparència que havia anunciat a l'inici de la legislatura.  

 

Per altra banda i en relació a les declaracions dels últims dies sobre la proposta de recentralització de l'Estat en boca de Zapatero "en versió edulcorada" o d'Aznar, Herrera ha anunciat que la diputada Núria Buenaventura ha registrat al Congrés la petició de convocatòria de la Conferència de presidents  "perquè s'escolti, es doni la paraula i el protagonisme als presidents de les autonomies perquè diguin prou al discurs trampós entorn a l'excés de despesa de les CCAA perquè tots sabem que el dèficit públic qui l'acumula és l'Administració General de l'Estat de manera principal".

 

D'aquesta manera, Herrera ha dit que cal que a Catalunya totes les forces polítiques catalanistes vagin de la mà per fer una proposta de reforma constitucional en un sentit federal i plurinacional i aquest dimecres insistiran en el pla en la necessitat de crear la comissió per l'autogovern.

 

Així, la pregunta registrada al Congrés demana si el govern "convocarà a la Conferència de presidents autonòmics per abordar la necessària garantia en l'avenç de l'autogovern així com per la defensa de la pluralitat i la diversitat del nostre model territorial" després de "les recents amenaces sobre retallades en l'autogovern i de les agressions a la plurinacionalitat de l'estat autonòmic que anuncien un nou procés recentralitzador que, sota l'excusa de la crisi i del dèficit públic, pretenen ara una nova retallada en matèria de drets nacionals".

 

Ricard Gomà: "El sentit comú diu que només es pot governar des de la pluralitat"

 

El president del grup municipal d'ICV-EUiA i cap de llista en les properes eleccions municipals a Barcelona, Ricard Gomà, ha avisat avui que davant de qualsevol escenari de sociovergència a la ciutat "tindrà un vot útil en la coalició que ofereix un projecte polític per una ciutat que ha de ser construïda amb valors progressistes, connectades amb la gent amb idees noves i polítiques diferents". Així, Gomà s'ha dirigit una vegada més a Montserrat Tura per dir-li que "és impensable pensar que una sola força política podrà governar sola a la ciutat" i ha contraposat la situació del PSC i ERC amb ICV que té un projecte polític amb cohesió interna i renovat. "Tenim el compromís i la confiança de ser un element de lluita i d'esperança a la ciutat", ha finalitzat.