15.12.10

ICV pregunta al Parlament Europeu si la publicitat de la Qatar Foundation a la samarreta del Barça és compatible amb la d'Unicef

L'eurodiputat Raül Romeva també pregunta a la Comissió Europea com pensa garantir la seguretat dels ciutadans de la UE que vulguin desplaçar-se a presenciar el Mundial de Futbol Qatar 2022

Raül Romeva durant una roda de premsa a la seu nacional d'ICV

L'eurodiputat d'Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), Raül Romeva, ha registrat avui una bateria de preguntes al Parlament Europeu en relació amb l'acord publicitari entre el FC Barcelona i la Qatar Foundation per saber si la Comissió Europea creu que és compatible aquest acord amb el que el Barça manté amb Unicef. Així mateix, Romeva pregunta si la Comissió considera que s'han d'establir límits de cap tipus a la publicitat en l'esport d'aquells països que com Qatar vulneren drets humans.

 

Romeva argumenta en l'exposició de motius de les preguntes que tot i tractar-se d'un acord en l'àmbit privat entre el FC Barcelona i la Qatar Foundation "no es pot obviar la importància de la publicitat en general i en concret en l'esport, que actualment ja és objecte de regulació". "Però a més ens trobem amb l'agreujant que Qatar Foundation compartirà la publicitat amb una agència de Nacions Unides com l'Unicef, tot mostrant una vinculació entre les dues entitats", ha afegit.

 

L'eurodiputat ecosocialista subratlla que la Qatar Foundation està presidida per la dona de l'emir Hamad bin Khalifa Al Thani i tot i que "ni la seva missió ni objecte és la promoció exterior de Qatar, a ningú se li escapa que aquest és el veritable objectiu del patrocini del FC Barcelona ".

 

A Qatar, segons l'informe anual 2010 d'Amnistia Internacional, les dones pateixen discriminació i violència, s'explota i se sotmet a abusos als treballadors i treballadores migrants –als quals la llei no protegeix adequadament-, se segueix privant arbitràriament de la seva nacionalitat a centenars de persones, s’imposa penes de flagel lació, s’imposen condemnes de mort i es persegueix penalment el col.lectiu de lesbianas, gais, transsexuals i bisexuals (LGTB).

 

"Tot això sembla incompatible amb els objectius d'Unicef, especialment amb el seu objectiu d'igualtat entre els gèneres", subratlla Romeva.

 

Romeva també pregunta sobre les declaracions de Blatter

D'altra banda, Romeva també ha registrat una bateria de preguntes en relació amb les declaracions recents del president de la FIFA, Joseph Blatter, que ha assegurat que els homosexuals que vulguin viatjar a Qatar per presenciar el mundial de futbol del 2022 s’hauran d’abstenir de mantenir relacions sexuals ja que l'homosexualitat està prohibida i penalitzada per llei.

 

Concretament, Joseph Blatter ha afirmat (http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2716/Sport/video/detail/1072442/Blatter-o...) que els aficionats al futbol gais i lesbianes "haurien d'abstenir-se de qualsevol activitat sexual" i en aquest sentit Romeva considera que aquestes afirmacions "no poden ser considerades una simple broma".

 

"Com pensa garantir la seguretat i llibertats dels milers de ciutadans i ciutadanes de la UE que es preveu que es desplacin a Qatar durant la celebració del mundial, i especialment la d'aquells col.lectius que puguin patir discriminacions, com és el cas del col.lectiu LGTB? ", pregunta Romeva a la Comissió Europea, que també demana saber si aquest organisme" comparteix l’opinió "de Blatter.

 

Romeva recorda que a Qatar l'homosexualitat és il -legal i penada amb multes i fins i tot amb la presó. "Les declaracions de Blatter suposen la normalització de la persecució que es porta a terme en determinats països com Qatar a persones en funció de la seva orientació sexual, en lloc d'aprofitar un esdeveniment d'aquesta transcendència per promoure un tracte legal igualitari i acabar amb la discriminació el col.lectiu LGTB a Qatar ", subratlla l'eurodiputat ecosocialista.