17.02.12

ICV presenta un recurs a l'indult al banquer Alfredo Sáenz perquè sigui cessat de les seves funcions

La formació ecosocialista habilita la pàgina web http://noalindult.weebly.com amb tota la informació del procés

Joan Coscubiela i Laia Ortiz

El portaveu d'ICV al Congrés, Joan Coscubiela, i la diputada Laia Ortiz, han comparegut avui en roda de premsa per explicar que el Tribunal Suprem ja ha admès a tràmit el recurs que han presentat ambdós diputats a l'indult parcial que el Govern del PSOE va atorgar a Alfredo Sáenz, actual número 2 del Banc Santander, a qui van commutar la pena de tres mesos d'arrest i la inhabilitació per gestionar entitats financeres quan era president del Banesto per haver tirat endavant una denúncia contra 4 clients quan sabia que era falsa. "El delicte dolós és el delicte més greu que pot haver comès un directiu bancari", ha remarcat Coscubiela que també ha subratllat que té "una manca d'honorabilitat objectiva" ja que tot i que l'indult parcial commuta la pena de presó, el banquer continua tenint antecedents penals i per tant l'impedeixen, tal i com estableix  el reglament del Banc d'Espanya, d'exercir qualsevol funció directiva en una entitat financera.

"El Sr. Sanz no pot continuar duent a terme la seva activitat al sector bancari segons la legislació i això un indult no ho pot canviar", ha dit Coscubiela per la qual cosa els dos diputats també han fet arribar un escrit al Banc d'Espanya demanant que cessi a Sánez dels seus càrrecs directius com a banquer en entendre que no pot exercir com a tal qui té antecedents penals i una evident falta d'honorabilitat. "Davant un nou abús poder, la impunitat dels bancs i la connivència del Govern Zapatero com del Govern de Rajoy com del Banc d'Espanya hem decidit recórrer l'indult i demanar que en us de les seves atribucions requereixi al grup Santander perquè en el termini màxim d'un mes cessis el senyor Alfredo Saénz de la direcció", han explicat.

Així doncs, mitjançant la via del Tribunal Suprem i del Banc d'Espanya la formació ecosocialista espera que finalment Saénz sigui inhabilitat fins que hagi complert amb la condemna. "Som conscients que estem tocant la situació privilegi de la oligarquia financera d'aquest país però creiem que és la nostra responsabilitat dels diputats escollits per la ciutadania de lluitar en contra la impunitat dels banquers i la connivència dels governs. És molt important que la ciutadania indignada amb impunitat bancs acompanyi ICV en aquestes accions", ha dit Coscubiela.

Per això, el portaveu parlamentari al Congrés ha explicat que han habilitat la pàgina web http://noalindult.weebly.com/ -vinculada a la web d'Iniciativa- per tal de donar a conèixer totes les accions jurídiques en contra del banquer i per fer seguiment de les diferents accions que ICV està duent a terme per posar límit als abusos d'entitats financeres així com les iniciatives arrel de l'estafa de les "participacions preferents" o les execucions hipotecàries. A més a més, en aquesta pàgina es podrà veure l'evolució del procés on els ciutadans podran estar al dia del curs de les accions així com fer aportacions al respecte. "És una manera de canalitzar la indignació ciutadana per la impunitat que semblen tenir alguns sectors de la societat", ha dit Coscubiela.

Finalment, el portaveu d'ICV al Congrés ha avançat que en el proper ple del Congrés interpel·larà al ministre d'Economia, Luis de Guindos, perquè doni explicacions sobre l'actuació del Govern en relació a les entitats financeres.