07.07.16

ICV rebutja l’apertura del procediment d’infracció contra Espanya i Portugal pel dèficit

Urtasun rebutja que l’ajust exigit per la Comissió es realitzi a través d’una nova retallada de la despesa social

Davant la decisió anunciada aquesta tarda per la Comissió Europea que proposarà al Consell l’apertura d’un procediment d’infracció per dèficit excessiu a Espanya i Portugal, Ernest Urtasun, eurodiputat d’ICV, ha manifestat:

“Rebutgem que s’obri un procediment que pugui comportar una sanció de fins al 0,2% del PIB que en el cas d’Espanya serien més de 2000 milions d’euros. Aquesta sanció pot suposar un cop dur contra la fràgil recuperació del PIB a Espanya i llença el missatge equivocat als països de la zona euro”.

“És evident que els ritmes de consolidació fiscal que imposa Brussel·les no permeten combatre cicles econòmics recessius. En lloc de sancions el que la Comissió i el Consell haurien d’iniciar és una reforma en profunditat de les normes existents, que ja ningú és capaç de complir-les. El que necessitem no són sancions, sinó un exercici de realisme sobre les normes: no es poden complir i ja ningú les pren seriosament”.

“És precís recordar que en el passat països com França i Alemanya tampoc van complir les normes, i no se’ls va imposar cap sanció. Fer-ho en aquest cas suposaria un agreujant creant un tractament desigual sobre països amb patent de cors per vulnerar les regles i altres sense cap tipus de marge”.

“En lloc de sancionar i exigir més retallades com fa avui la Comissió, s’hauria d’exigir al Govern del PP que corregeixi les dues principals fonts  de desviació del dèficit: la reforma fiscal de Montoro i la reforma laboral que ha provocat una caiguda sense precedents en les cotitzacions generant un gran forat en els comptes de la Seguretat Social. No entenem perquè la Comissió no exigeix d’immediat una derogació de la reforma fiscal i laboral, quan fins i tot l’Autoritat Fiscal Independent ha assenyalat aquests dos factors com l’origen de la desviació”.

ICV rebutja que el Govern del PP continuï centrifugant les retallades generant encara més tensió als comptes de les Comunitats Autònomes. ICV també ha acusat tant al Govern del PP com a la Comissió d’haver realitzat una gestió totalment irresponsable en el que a la gestió dels comptes públics a Espanya es refereix, i rebutja que això acabi per afectar de nou i en darrera instància als usuaris dels serveis públics per la via de més retallades.