28.01.16

ICV reclama més voluntat i compromís a Europa per lluitar contra l'evasió fiscal

La Comissió Europea ha presentat avui l'anomenat "'Corporate Tax Package'" una sèrie de propostes encaminades a actualitzar les normes de la UE sobre la fiscalitat de les empreses

Ernest Urtasun durant un contacte informatiu

Ernest Urtasun, eurodiputat d'ICV-EUiA i membre de la Comissió d'Economia ha  declarat que "les propostes presentades per la Comissió, tot i ser un petit pas endavant, no son ni de lluny suficients per fer front a l'evasió fiscal de les grans empreses a la UE".  Segons Urtasun "és molt frustrant el lent progrés aconseguit per d'omplir i corregir els buits normatius que permeten que  empreses segueixin evadint impostos. Avui en dia, les agressives estratègies fiscals per evadir impostos per part de les grans corporacions, amb la consegüent pèrdua que suposa pels contribuent, segueixen tenint èxit a la UE, tal i com ha demostrat les informacions sobre l'empresa Google revelades la setmana passada". Per tant, segons l'eurodiputat, és "incomprensible" la falta de voluntat per part de la Comissió Europea de fer una mica més que el mínim, tot i que ha volgut també remarcar que la gran culpa  recau als estats de la UE, que segueixen entestats en continuar una "guerra" de competència fiscal entre ells.


L'eurodiputat ha lamentat que "la proposta legislativa presentada tampoc acabi amb les cíniques  pràctiques de grans multinacionals que transfereixen els seus guanys a altres països amb jurisdiccions d'imposició fiscal molt baixa o fins i tot cero". Urtasun també ha volgut afegir que la proposta de la Comissió és de fet la  implementació d'una versió mínima del pla d'acció de l'OCDE contra l'erosió de la base imposable i la transferència de beneficis (BEPS, en anglès). A més, segons ha destacat l'ecosocialista,  la proposta encara permet que a diferents països de la UE existeixin règims fiscals artificials, deixant per tant, que les empreses dins la UE puguin seguir manipulant o cuinant els seus números.

 

"El paquet d'avui conté un parell d'elements interessants com la proposta de crear un impost de sortida o la inclusió d'una clàusula sobre els establiments, que permetrien lluitar contra l'evasió fiscal en casos com el d'Amazon, però encara li manquen mesures claus i vitals per lluitar de forma verdadera contra l'evasió fiscal" ha declarat Urtasun. L'eurodiputat ha lamentat també que la proposta no sigui vinculant pels estats membres i que deixi sense resoldre elements essencials com les regles d'informació desglossada país per país i per a tots els sectors, que permetrien augmentar la transparència i assegurar l'escrutini de les estratègies fiscals de les empreses.  Finalment, Urtasun ha insistit en la necessitat de crear un impost de base comú consolidat per les empreses i una taxa d'impostos mínim per les empreses per d'acabar amb la tendència de competir entre països a partir del dumping fiscal. De totes formes, Urtasun ha recordat que aquestes necessàries propostes requereixen de l'activa cooperació entre els governs de la EU i de moment aquests no semblen mostrar massa interès en lluitar de forma real contra el frau fiscal.