16.03.16

ICV se suma a les mobilitzacions de suport als refugiats i en contra de l’acord entre la UE i Turquia

Josep Vendrell i Maria Freixanet i Joan Comorera participen en la concentració de Madrid contra un acord “immoral i il·legal”

D'esquerra a dreta, el senador i la senadora, Òscar Guardingo i Maria Freixanet, el diputat Josep Vendrell i el senador Joan Comorera

Els senadors i senadores i diputats i diputades d’En Comú Podem han participat aquest vespre en la concentració a Madrid de suport als refugiats i en contra de l’acord assolit entre la UE i Turquia, concentració que també ha tingut lloc a Barcelona i que ha comptat amb el suport de la formació ecosocialista. La senadora i el diputat d’En Comú Podem, també dirigents d’ICV, Maria Freixanet i Josep Vendrell, i el senador Joan Comorera, han encapçalat la delegació a Madrid des d’on han denunciat que l’acord és “vergonyós” a més d’ “immoral” i “il·legal”.

“No podem callar davant d’un acord que vulnera la Carta de Drets Humans, la Carta de Drets Fonamentals de la UE i la Convenció de l’Estatut del Refugiat”, ha dit Freixanet que lamenta que els refugiats i refugiades siguin tractats com a pura mercaderia i moneda de canvi amb el govern de Turquia. “És imprescindible que mostrem el nostre rebuig i instem als nostres governs a estar a l’alçada de les circumstàncies”, ha assegurat Freixanet.  

A més, ha afegit Vendrell, Mariano Rajoy “no té la legitimitat democràtica” per subscriure acords com el signat entre la UE i Turquia ni tampoc per aprovar elements relacionats en com es garanteixen els Drets Humans de les persones que venen a demanar asil. “Dels 15.000 refugiats que havia d’acollir Espanya, només 18 han estat acollits”, ha recordat el diputat, que també ha posat de manifest que mentrestant segueixen arribant milers de persones a Domeni, on continuen vivint entre el fang i la pluja en unes condicions infrahumanes.

Precisament en aquest sentit avui mateix l’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, ha impulsat una carta signada per 32 europarlamentaris espanyols adreçada al president del Govern, Mariano Rajoy, demanant que durant el Consell Europeu que se celebrarà els propers 17 i 18 de març expressi el ferm rebuig d'Espanya al principi d'acord que es va negociar entre la Unió Europea i Turquia el passat 7 de març.

Per tot plegat, representants de la formació ecosocialista també participaran en les mobilitzacions convocades per Unitat Contra el Feixisme i el Racisme dissabte vinent a l’estació de França a les 17h per reclamar prou “UErgonya”.