16.12.15

ICV s'oposa a la proposta de la Comissió per reforçar Frontex

Urtasun manifesta el seu desacord amb el nou paquet de mesures presentat per la Comissió Europea on es proposa crear una guàrdia per les costes i les fronteres europees sense oferir cap solució per a la crisi dels refugiats

Ernest Urtasun durant una intervenci

La Comissió Europea va presentar ahir la seva proposta per modernitzar l'agència de protecció de fronteres de la UE, Frontex, en una guàrdia per les costes i les fronteres europees. El conjunt de mesures presentades tenen com a objectiu gestionar les fronteres exteriors i protegir l'espai Schengen.

L’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, ha dit avui que la proposta de la Comissió per enfortir Frontex dóna un missatge equivocat. Segons l'eurodiputat "la Comissió pretén donar amplis poders a Frontex i donar-li més competències per retornar a immigrants i frenar els fluxos migratoris. Això vol dir també que els refugiats podrien ser obligats a tornar abans de ni tan sols arribar a la frontera de la UE". Urtasun també ha criticat que aquesta proposta permet que, d'una banda, es pugui forçar aquells estats que no vulguin participar en la política de reforçar els controls fronterers a acceptar operacions Frontex al seu territori, mentre que no afronten cap obligació aquells estats que decideixen no participar en el mecanisme de reubicació i de repartiment de responsabilitat dels refugiats entre els estats de la UE.

"La proposta de la Comissió no ofereix cap solució a la crisi dels refugiats" ha declarat Urtasun mentre ha recordat que el que necessita Europa és solidaritat en l'acollida de refugiats.
L'eurodiputat també ha remarcat que allò urgent és reforçar l'Oficina Europea de Suport a l'Asil (EASO) perquè ajudi els estats membres en les sol·licituds d'asil i a la reubicació dels refugiats dins de la UE.

Segons l'ecosocialista les mesures presentades "estan molt enfocades a combatre les entrades irregulars a la UE, però sabem que les persones que han entrat de forma irregular són refugiats que després se'ls ha atorgat el dret a asil. Per tant, el que la Comissió Europea hauria de crear són canals segurs i legals d'entrada a la UE per als refugiats".